Toegang tot Caveau Aloxe-Corton
Terug in Bourgogne belandde ik midden in de wijnoogst. Dit betekent vooralsnog de domeinen hun werk laten doen en zo weinig mogelijk met de auto door wijndorpen rijden met hun smalle straten en brede tractors. Maar in de Bourgogne is altijd genoeg te beleven voor de liefhebber. De coöperaties en caveaux collectifs zijn bij uitstek geschikt om te bezoeken tijdens de wijnoogst. Ik voeg daar aan het einde van de bijdrage nog een derde aanbieder aan toe.
Ik veronderstel dat de coöperaties nagenoeg bekend zijn. De Bourgogne kent er 17 en ik zette ze ooit op een rij. Die lijst klopt nog steeds. De inventaris van alle caveaux collectifs is een meer bewerkelijke oefening, waarmee ik nog steeds bezig ben. Ik deed een eerste oprechte poging in de bijdrage ‘Caveaux collectifs in Bourgogne’ d.d. 29 mei 2021. Kom ik iets nieuws te weet, update ik deze bijdrage. Dus klopt die lijst, voor zover, ook nog.
Gisteren bezocht ik, om de bijdrage over de caveaux collectifs verder te verifiëren, Caveau Aloxe-Corton. Dit plaatselijk initiatief ligt aan het pleintje waar ook het domein van de bekende Comte Senard is te vinden. Laat je niet misleiden door het uithangbord waarop Domaines d’Aloxe-Corton is te lezen. Een hartelijke ontvangst en de bevestiging dat het echt om een caveau collectif handelt. Om RTL Boulevard-achtige redenen is men onlangs van vijf naar vier deelnemende producenten gegaan. Op zijn site kom je de vier resterende, maar nog steeds gerespecteerde namen te weet.
Het was een geanimeerd gesprek met de medewerker van het caveau (Denis), over het fascinerende oogstjaar 2016 met zijn kleine opbrengst, maar met een exceptioneel bewaarpotentieel tot over de oogst van dit jaar. De betere climats (Grands– en 1ers Crus) met hun mooie expositie, ruimte voor zon en wind, natuurlijke drainage, varen wel. Dit betekent voor het noorden van de Côte de Beaune onder meer heel goede Corton en Corton-Charlemagme met het jaartal 2024. Er zijn wel zorgen over de lager geleden climats die veelal ten prooi zijn gevallen aan meeldauw.
Aan Denis overgelaten een keuze te maken voor aankoop. Hij wees in eerste instantie naar de ‘Romanée Saint-Vivant’ 2018 van Domaine Poisot (het afvallige domein) die 400 euro kostte. Ik schaarde het maar onder bourgondische humor, want ook Denis kan zijn lach niet onderdrukken. Het werd uiteindelijk de rode Aloxe-Corton 1er Cru ‘Clos du Chapitre’ 2022 van Domaine Follin-Arbelet. Bourgogne Aujourd’hui: “Franck Follin-Arbelet est sans conteste l’un des vignerons les plus réguliers à haut niveau de la colline des Cortons.”
Denis stelde enkele vragen over mijn blog. Hij haakte in met de bekentenis een grote fan te zijn van Vérizet, de coöperatie in Viré-Clesse. Alweer een poos geleden, dus op mijn lijstje gezet. Vanmiddag eerst Vin Doux geproefd in Buxy. “Niet te veel in het glas”, waarschuwde mijn bourgondische gastheer mij gisteravond nog. “Je maag gaat tegenspreken.” Maar het viel allemaal reuze mee, dit bourgondische vluggertje: aangedikt druivensap, grenadine-achtig, een beetje gezoet, nauwelijks alcohol. Wij mochten het drinken uit een kartonnen bekertje. Vers gebakken Luikse wafels bleken er goed bij te passen. Ze werden volop gebakken en vonden gelukkig enige aftrek. De Vin Doux kostte in Buxy drie euro de fles.
Het derde laagdrempelige feestje deze tijd in Bourgogne zijn de Foires aux Vins in de supermarkten. Sommige zogenaamde hypermarchés plaatsten hun catalogi reeds op hun internetsites. De catalogus van Carrefour is maar liefst 84 pagina’s dik en er worden ook wijnbenodigdheden aangeboden, waar ik zeker naar uit zal kijken. Onder meer La Revue du Vin de France presenteert alle data van de supermarkten. Ik zie na enige magere oogstjaren uit naar een ruimer assortiment. Altijd tussen de onbekendere namen (veelal négociants) zoeken naar kwaliteit, maar de rode en witte Marsannay van Domaine du Vieux Collège bij Carrefour zal ik zeker niet laten staan.