Vieilles Vignes – oude wijnstokken

‘Vieilles Vignes’ op een Frans wijnetiket betekent niets meer of minder dan ‘oude wijnstokken’. Het lijkt een soort kwaliteitskenmerk want de Franse wijnmaker vraagt meer – soms veel meer – geld voor de Vieilles Vignes dan voor zijn gewone cuvée. Maar gaat het wel om kwaliteit of is het gewoon een ordinaire verkooptruc?

Oude wijnstokken van Grenache
Oude Grenache wijnstokken

Vieilles Vignes heet overigens in het Engels Old Vines, in het Duits Alte Reben, in het Italiaans Vecchie Vigne en in het Spaans Viñas Viejas. Waarschijnlijk heeft ieder wijnproducerend land wel een aanduiding voor oude wijnstokken. Want oude wijnstokken zijn ‘in’.

Echt oud

De term Vieilles Vignes is geen officiële kwaliteitsaanduiding. In die zin is het gebruik ervan vrij, bedoeld om de wijn onderscheidend te laten zijn. ‘Oud’ bij wijn suggereert gerijptheid, kwaliteit, ervaring, vakkennis, aandacht, complexiteit, waarde en schaarste.

In Frankrijk komt ‘Vieilles’ bij wijnstokken al vanaf zo’n 25 jaar voor. Echte regels zijn er namelijk niet. Maar als de wijnstokken echt oud zijn, dan staat dat meestal met extra uitleg op het etiket vermeld. En wijnstokken van meer dan 100 jaar oud? Dat alleen al is leuk om te weten vanwege de rariteit.

Een aanname over het effect van ouderdom van de wijnstokken op wijn is dat de wijnen dan voller, ronder, complexer en meer ‘gearriveerd’ zijn. Daarnaast zijn de opbrengsten ‘per hectare oude wijnstokken’ over het algemeen een stuk lager, dan bij jongere wijnstokken. Daardoor is de kostprijs sowieso hoger.

Rijpere tonen

Hoe ouder de wijnstokken, hoe breder de wortels vertakken en dieper in de bodem op zoek gaan naar water en mineralen. Hierdoor zijn ze bovendien beter bestand tegen extreme klimaatomstandigheden zoals langdurige droogte. De druiven worden op termijn kleiner en leveren minder sap. Dat sap is dan wel geconcentreerder, en de schil geeft meer tannine af (bij rode wijn) waardoor de wijn meer structuur en complexiteit krijgt. De aroma’s veranderen, de wijn krijgt meer rijpere tonen en minder fris fruit, maar wel meer zuren. En vanwege de tannine neemt het ouderingspotentieel toe.

Waarschijnlijk de grootste en een-na-oudste wijnstok ter wereld

Waarschijnlijk de grootste en een-na-oudste wijnstok ter wereld staat bij Tesimo in het Italiaanse Alto Adige, beter bekent als Sud-Tirol. Bij kasteel ‘Castel Katzenzungen’ staat een meer dan 350 jaar oude wijnstok met vertakking over een oppervlakte van ruim 300 m2. Jaarlijks goed voor maximaal 500 flessen witte Versoaln-wijn; genummerd en met certificaat.

Old Vines Project

In 2016 start de achter-achterkleindochter van Paul Kruger (1904†), de vijfde president van de Zuid-Afrikaansche Republiek, een bijzonder project. Rosa brengt oude wijngaarden in kaart.

[tekst: Reinier Broeks]

[foto’s: Stephen Meuse & Castel Katzenzungen]

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers liken dit: