Bourgogne Aujourd’hui blaast 30 kaarsjes uit

Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels)

Bourgogne Aujourd'hui

Een bezoek aan Bourgogne begint traditiegetrouw met een kopje koffie in Chablis Bar die schuin tegenover de lokale VVV ligt. Tot voor enkele jaren bladerde ik dan door het meest recente nummer van het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui dat ik had gekocht bij La presse de Chablis (13 Rue Auxerroise). Tegenwoordig ligt een dergelijk exemplaar in de auto, want ik heb inmiddels een abonnement genomen op Bourgogne Aujourd’hui. In het laatste nummer memoreert het tijdschrift zijn 30e verjaardag. Alvast mijn felicitaties.

Bourgogne Aujourd’hui, een wijntijdschrift waarin geen enkel aspect van de bourgondische wijnbouw en -cultuur onbelicht blijft, zag in 1994 het daglicht en werd binnen korte tijd een referentie voor wie het laatste nieuws over wijn uit de Bourgogne wilde volgen. Reeds in 2006 schreef de eerder dit jaar overleden Franse tv-persoonlijkheid en wijnliefhebber Bernard Pivot in zijn Dictionnaire amoureuse du vin over de dominante positie die het tijdschrift binnen korte tijd had ingenomen binnen de bourgondische wijnwereld.

In positieve zin stimuleerde Bourgogne Aujourd’hui vanaf het begin een Bourgogne in beroering en transitie. Een nieuwe generatie wijnbouwers die haar opleiding op hogescholen en universiteiten had genoten, was opgestaan. Nieuwe inzichten van in de wijngaard tot in de wijnkelder werden in de praktijk gebracht. Bourgogne Aujourd’hui speelde hierop in en was bijvoorbeeld niet terughoudend om met de vinger te wijzen naar wijnbouwers die de verleiding van onbetamelijke opbrengsten niet konden weerstaan, ook al betrof het gerenommeerde namen in Chablis of Meursault. Daarbij droegen de blinde proeverijen en proefnotities ertoe bij dat wijngaarden en wijnbouwers hun anonimiteit dienden af te leggen.

De redacteuren van Bourgogne Aujourd’hui waren vooral ingenomen wanneer zij weer een jong talent hadden ontdekt. Zij schreven liever over de Bourgognes van Vincent Dureuil (wijnbouwer uit Rully) dan de zoveelste keer over de uitzonderlijke kwaliteit van een Romanée-Conti. Tijden zijn veranderd en inmiddels hebben zowel de gevestigde wijnbouwers als de nieuwkomers, die hebben gekozen voor een strikte aanpak van de wijnbouw, meer baat bij een welgezinde wijnpers dan bij de prestigieuze naam van een Côte d’Or an sich. Het zijn dan ook wijnbouwers zoals Vincent Dureuil die in deze feesteditie van Bourgogne Aujourd’hui aan het woord komen en hun gedachten laten gaan over het verleden, het heden en de toekomst van de Bourgogne.

Het is te waarderen dat Bourgogne Aujourd’hui de laatste jaren verder kijkt dan de strikte AOC-grenzen van de wijnregio Bourgogne. Toen ik medio 2021 Domaine Flavigny-Alésia in de Coteaux de l’Auxois bezocht, was het net eerder getrakteerd op een mooie bijdrage, waarin zijn wijnen enthousiast werden onthaald (het domein produceert alleen wijnen die zijn geclassificeerd als IGP en Vin de France). Tweemaal per jaar heeft het tijdschrift een bijlage over de Beaujolais (resp. over de régionales en de (crus) villages), eenmaal per jaar een bijlage over Crémant de Bourgogne en inmiddels wordt ook de Jura als wijnregio er jaarlijks bij betrokken. Dit uiteraard met als reden dat de voormalige geografische regio Bourgogne is opgenomen in de nieuwe regio Bourgogne-Franche-Comté.

De vele proefnotities vormen het hart van Bourgogne Aujourd’hui. Het tijdschrift hanteert een puntensysteem met maximaal 20/20 (mij staat vooral een rode Bourgogne Côte Chalonnaise van Domaine de Villaine uit Bouzeron bij als een schot in de roos). In de papieren versie het tijdschrift worden de Bourgognes vanaf 14.5 (très bien) tot 20 vermeld. Heb je een uitgebreider digitaal abonnement, dan krijg je de vermelding van lager gescoorde Bourgognes erbij. Verder vind je in ieder nummer het laatste bourgondische nieuws, de economische aspecten van de wijnindustrie en portretten van gearriveerde en opkomende wijnbouwers. Bourgogne Aujourd’hui besteedt opvallend veel aandacht aan een bourgondisch cultuurgoed: climats (unieke wijngaarden), meestal ook gevolgd door proefnotities en soms met oudere jaartallen. Ten slotte promoot het tijdschrift het moderne wijntoerisme in Bourgogne, zo ook de laatste gastronomische trends.

Bourgogne Aujourd’hui verschijnt zes keer per jaar. Voor een los nummer loop je in Bourgogne de betere boek- of tijdschriftenhandel binnen. Atheneum in Beaune heeft een groot aantal oudere nummers voor ons bewaard. Raadpleeg zijn interessante internetpagina. Ik veronderstel binnenkort met proefnotities van de Beaujolais Nouveau 2024.