Een jurk in de kleur ‘champagne’, mag dat? Champagneproducenten vinden van niet. De Haagse rechtbank oordeelde vorige week van wel.
Tekst: Ingrid Larmoyeur (Het Wijninstituut) | Beeld: AI art by Vinissima
Bestaat de aanduiding “champagne” voor een kleur voor een jurk? Ja hoor! Type maar eens “champagne jurk” in op Google en je krijgt tal van elegante en feestelijke jurken te zien. Maar is die aanduiding in de EU ook legaal? Nee, zegt het Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC), de Franse belangenorganisatie voor champagneproducenten. Het CIVC stelt dat gebruik van de naam champagne inbreuk maakt op de beschermde naam van hun mousserende wijn omdat consumenten een product daarmee ook een zekere kwaliteitsgarantie meegeven.
Champagne is sinds 1927 in Frankrijk geregistreerd als een beschermde naam en sinds 1973 als beschermde oorsprongsbenaming, ook in Europa. Hierdoor mogen alleen champagneproducenten uit de gelijknamige Noord-Franse regio hun mousserende wijn deze naam meegeven.
Procederen
De juristen van het CIVC procederen al jaren wereldwijd tegen misbruik van de naam. Zo moest Yves Saint Laurent nog bakzeil halen met hun parfum ‘Champagne’ dat uit de handel werd gehaald en nu Yvresse heet.
Eenzelfde lot leken de jurken van merk Cult Gaia te wachten toen de douane de partij onderschepte. Op de labels van de jurken stond baast de maat ook als kleur ‘champagne’. Het CIVC wilde dat de jurken uit de handel gehaald werden. Maar ze verloren een kort geding bij de Haagse rechtbank die oordeelde dat de kleur ‘champagne’ wel degelijk bestaat en is toegestaan: “Geen sprake van uitbuiting van reputatie van de BOB.” BOB is de oorsprongsbenaming (AOP in het Frans).
In 1932 blijkt het Algemeen Handelsblad in Nederland de kleur zelfs al voor jurken genoemd te hebben! “Zeer dikwijls kiest men de een of andere pastel-tint voor de toiletten [sic] der bruidsmeisjes, zooals zachtblauw, rose, champagne, zeegroen…,” aldus de krant. En ook het Franse woordenboek Larousse noemt ‘champagne’ als kleur, concludeert de rechtbank. Volgens de rechter zal erin consument de jurk door de kleurnaam ook niet verwarren met de Franse schuimwijn. En dus mag het CIVC ‘champagne’ als kleur niet verbieden.
Wij vragen ons ondertussen af of de rechter prosecco van champagne kan onderscheiden… Het oordeel van de rechter zal in elk geval in de Champagne niet goed vallen.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
Het bericht Champagneproducenten mogen ‘champagne’ als kleur niet verbieden verscheen eerst op Winelife.