De leukste feiten over Zuid-Afrikaanse wijn

Bregje van Weezel woont samen met haar gezin in Kaapstad, Zuid-Afrika. Zij schrijft over haar belevenissen in het kleurrijke maar ook complexe land. In deze column deelt zij haar enthousiasme en kennis over de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Haar verhalen zijn niet te droog of te zwaar en deze column is geheel op haar (wijn-)lijf geschreven. Mocht je meer willen lezen over alles wat zij leuk vindt in Zuid-Afrika, dan kun je Bregje volgen op Instragram @vin_ik_leuk
Beeld: Unsplash

We proostten op de nieuwe oogst en hadden daarnaast nog wat te vieren. De Zuid-Afrikaanse wijn was jarig. Dat weten we precies, want in het dagboek van de eerste gouverneur staat exact geschreven, dat op 2 februari 1659 de eerste wijn werd gemaakt. Dat die datum bekend is, is op zich al uniek en zo zijn er nog veel meer leuke Zuid-Afrikaanse wijnfeiten.

Adam en Eva

Naast dat je nergens ter wereld zoveel chenin blanc hebt als in Zuid-Afrika, is wat mij betreft het meest opmerkelijke feit, dat hier op de oudste grond ter wereld wijn wordt verbouwd. En bij het maken van wijn, moet je het naast de druif en wat techniek, vooral van die bodem hebben. Nu hoor ik je bijna denken, hoezo oudste? Onze grond is toch ook niet van gisteren. Je moet het zo zien, dat sommige bergen in de wijnlanden meer dan 500 miljoen jaar oud zijn. In die tijd heette Afrika nog Gondwanaland en brak het los van Zuid-Amerika, India en Australië. Adam en Eva waren nog niet eens een geboren, zeg maar. Zo oud dus. En dat maakt Zuid-Afrikaanse wijnen op zich al bijzonder. Wat mij betreft hoeven we het dus niet meer over “nieuwe wereld” te hebben.

35 jaar

Dat het oude hier gekoesterd wordt, blijkt uit het bestaan van het “Old Vine Project.”  Dit project beschermt wijnranken, die ouder dan 35 jaar zijn. Wees maar blij, dat je geen wijnrank bent, want dan ben je met die leeftijd dus al bejaard. Maar goed, daarnaast hebben ze ’n speciaal Old Vine label voor op de fles ontwikkeld, dit is wereldwijd uniek. Net zoals het label, waaruit blijkt dat de wijn duurzaam gemaakt is en je op de hals van bijna elke Zuid-Afrikaanse wijnfles ziet pronken. Ook hierin was Zuid-Afrika als eerste ter wereld. Niet gek, wanneer 95% van de wijn verbouwd wordt midden in de meest bio diverse natuur ter wereld, dan wordt duurzaamheid wel van je verwacht, sterker nog dan zit het in je natuur.

Wat je ook op elke Zuid-Afrikaanse fles wijn terugvindt, is de tekst “wine of origin” of de afkorting “W.O.” Op elk wijnetiket, staat namelijk verplicht vermeld, het jaar van de wijn, de druivensoort en waar de druiven vandaan komen. Zo kan je altijd achterhalen of de wijn van een estate of een single vineyard komt. Dit geeft duidelijkheid en is zeker niet gebruikelijk. Dit alles geeft je meteen wat om te lezen, zo tussen het drinken door.

Bubblegum


Dan heeft Zuid-Afrika ook nog een eigen druif. De geheel zelfontwikkelde pinotage. Die tegenwoordig gelukkig in veel frissere en elegantere vorm in de fles terecht komt. De geur van bubblegum en banaan hebben we na zo’n 100 jaar gelukkig achter ons gelaten. En als we het dan toch over fris hebben, bijzonder is ook het Zuid-Afrikaanse klimaat in de wijnlanden. Twee oceanen zorgen eigenhandig voor de nodige afkoeling. De Zuidwester, die nagenoeg elke avond opsteekt zorgt ervoor dat de druiven ’s avonds koel blijven en zo goed smaak kunnen opbouwen. Daar krijg je dus opmerkelijk lekkere wijn van. Dan heeft Zuid-Afrika ook nog eens haar eigen bubbels, Méthode Cap Classique genoemd en gemaakt volgens de méthode champenoise. Absoluut geen Jip en Janneke bubbeltjeswijn dus, maar het echte werk. Ook nog eens voor hele aantrekkelijke prijzen.

Toeristische attractie

Dit alles kan je proeven bij tientallen wijnhuizen langs verschillende officiële wijnroutes. Er zijn steeds meer wijnhuizen, die zich tot een soort van “wijn-amusementspark” ontwikkelen. Waar je dus niet alleen wijn drinkt, maar ook meteen je organische en lokale boodschappen doet, je de kinderen laat spelen en je eet en slaapt. Het bezoeken van ‘n wijnhuis is in Zuid-Afrika dan ook een toeristische attractie op zich.

Lekker

Wat de meeste Zuid-Afrikaanse wijnen in ieder geval gemeen hebben is, dat ze allemaal “lekker” zijn. Lekker is een typisch Zuid-Afrikaans uitdrukking voor goed. Ik bedoel maar.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Het bericht De leukste feiten over Zuid-Afrikaanse wijn verscheen eerst op Winelife.