De witte barolo, kleine lastpak

Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels)

Mark Bertrand is dol op Italië. Hij houdt van het land, de cultuur, de drukte, de chaos, de handgebaren, het eten en vooral de wijnen. Wijn is voor hem méér dan het product in een fles. Het is voor Mark een beleving, wachtend om geopend te worden. Hij gaat op zoek naar het verhaal achter de wijn en neemt jou graag mee op die ontdekkingsreis.
Beeld: Unsplash

We kennen het allemaal wel: al dat geregel richting de feestdagen. Waar vieren we Sinterklaas, bij welke familie vieren we Kerst, wat eten we en welke cadeaus kopen we voor wie? En als je dan de host bent van het kerstdiner, moeten de wijnen natuurlijk complementair zijn aan iedere gang. Juist met de feestdagen in het vooruitzicht is het dan extra leuk om een bijzondere wijn onder de aandacht te brengen. We blijven nog even in Piëmonte, vi presento: il Barolo Bianco. Inderdaad, de witte Barolo.

Arneis

Goed, Piëmonte is nog altijd the place to be. En het is nog altijd een regio die voor de wijnbouw best lastig is en hetzelfde geldt dus ook voor de Arneis. Sterker nog, Arneis betekent in het dialect zoiets als ‘kleine lastpak’. Tegelijkertijd heb je, als je de Arneis eenmaal gebotteld hebt, een kanjer te pakken. De bijnamen van de Arneis, ‘witte nebbiolo’ of ‘kleine koning’, geven al aan dat we hier met een druif met een nobel karakter te maken hebben. Italianen hebben sowieso wel een gevoel voor het geven van indrukwekkende namen maar daar heb ik het nog wel eens een keer over. Terug naar de Arneis.

Aroma

De strogele kleur verraadt al de eerste kenmerken van zijn complexiteit en de geur is een mengeling van veel fruit, vooral citrusvruchten, en bloemige geuren. Belangrijk om te weten is dat je de wijn niet te koud serveert. De geur komt dan niet goed tot zijn recht en dat is toch vaak de voorpret van het drinken van wijn. Het beste is om hem een uur voor het serveren uit de wijnkast te halen en nog beter is om hem dan gelijk te decanteren. Maar geloof me, het is de moeite waard. Het intense aroma is ook duidelijk te herkennen in de mond: de structuur heeft diepgang maar is niet te complex, is in balans zonder te vervlakken en de zuren zijn elegant. Kortom, een mooie karaktervolle metgezel bij een mooi diner.

Kerst

Mooi dat je nu van alles en nog wat weet over deze kleine lastpak, maar laat ik je ook helpen bij welk gerechten je de witte Barolo met het grootste gemak kunt serveren. Als hoofdregel geldt: combineer het gerust bij wit vlees. De diepgang van deze witte Barolo zorgt voor een mooie synthese en je hoeft dus niet bang te zijn voor een te zware witte wijn. Serveer deze jongen ook bij klassiekers als vitello tonnato (oorspronkelijk een Piemontees gerecht), pasta vongole, mosselen of oesters. Zeker bij oesters! Verder een persoonlijke tip: een Arneis gaat ook prima bij Thais eten. Eigenlijk daar waar een krachtpatser gevraagd wordt zonder tonen van hout, is de witte Barolo jouw beste amico.

De tip van het Thais eten heb ik laatst nog zelf mogen ervaren. We gingen met onze wijngroep, de Wienbülle, naar Reua Thai in Nuth (in ’23 uitgeroepen tot de beste Thai van Nederland) en Robert en ik ‘mochten’ de wijnen kiezen. Van links en rechts kreeg ik te horen dat het dan wel weer een Italiaanse wijn zou worden en er werd dan ook vrolijk gelachen toen de Arneis werd geserveerd. Totdat ze deze witte Barolo proefden. Al snel werd er een tweede besteld en daar bleef het niet bij. Deze witte Barolo vraagt om ontdekt te worden!

 

Salute,

Mark

 

 

 

 

Meer columns lees je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Het bericht De witte barolo, kleine lastpak verscheen eerst op Winelife.