Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels)
Marijke van der Ploeg woont met haar man in Portugal, waar ze een ruïne tot een paleisje omtoveren. Ze zit het liefst in haar chaotische schrijfkantoor, op het terras of in de auto – op zoek naar bijzondere, natuurlijke wijnen. Voor de column Natuurwijn proeven bij…bezoekt ze natuurwijnhuizen in Europa en neemt ze jou mee in de wereld van natuurwijn.
100% Italiaans, geboren en getogen in Schotland, natuurwijnmaker in Spanje: Fabio Bartolome is verre van doorsnee. Geldt dat ook voor zijn wijnen? Ik ontdek het tijdens mijn bezoek aan het wijnhuis Vinos Ambiz in Sierra de Gredos, ten westen van Madrid.
Fabio maakt hier sinds 2013 wijnen met minimale interventie, maar zijn wijnmakersgeschiedenis gaat verder terug. ‘In 2003 verhuisde ik naar Madrid voor een baan als vertaler’, vertelt hij. ‘Naast mijn kantoorwerk wilde ik nog iets interessants doen, dus ik besloot om in de weekenden wijn te maken.’ Waarom wijn? Een precieze reden heeft hij niet: ‘Ik vond wijn gewoon altijd al lekker en besloot ervoor te gaan.’
En waarom natuurwijn? Ook dat is geen bewuste keuze van Fabio. ‘Eerlijk gezegd wist ik niets van wijn maken. Ik vond het logisch om simpelweg druiven te persen en het sap te fermenteren, zonder toevoegingen: dat is wijn.’ Zonder het te weten is hij daardoor een van de eerste natuurwijnmakers van Spanje.
De omslag: zijn ontslag
Tien jaar lang zijn Fabio’s weekenden gevuld met wijn. Hij huurt de wijngaarden, leert van andere wijnboeren en krijgt steeds meer plezier in het werk. ‘Ik maakte wijn in garages of op andere plekken, overal waar ik een beetje ruimte had. Ik nam steeds meer vakantiedagen op en werkte steeds minder uren als vertaler, want wijn had voorrang’, vertelt hij over die tijd.
Daardoor volgt – niet geheel onverwacht – in 2013 zijn ontslag. ‘Het was het nodige duwtje in de rug om mij volledig op wijn te richten’, zegt Fabio lachend Een leegstaand gebouw van een voormalige wijncoöperatie in El Tiemblo, aan de voet van de bergketen Sierra de Gredos, wordt de thuisbasis van Vinos Ambiz. Het is een relatief onbekend wijngebied, met hooggelegen wijngaarden en een landklimaat, maar Fabio ziet potentieel.
Unieke creaties
Hij bezit op dit moment twee hectare wijngaarden. Dat is niet genoeg voor de ongeveer 25.000 flessen wijn die hij jaarlijks maakt. Daarom koop hij de rest van de druiven van wijnboeren uit de buurt, die net als hij natuurlijk werken in de wijngaard, zonder chemie.
In totaal maakt hij twaalf wijnen. Rood en rosé zijn vooral van garnacha gemaakt. Voor wit en oranje gebruikt hij vooral airén, albillo real en chelva. Redelijk wat wijnen zijn ook in Nederland verkrijgbaar en dat is geen wonder: 90% vertrekt naar het buitenland.
Tijdens het proeven van de wijnen valt het mij op hoe intens ze zijn, maar niet te zwaar. Ze zijn complex en tegelijkertijd drinken ze lekker weg terwijl je in het zonnetje zit: heel eigen – en een aanrader.
Sulfiet? Ken ik niet!
Op de vraag hoe hij zijn wijnen zo gebalanceerd en zuiver krijgt, is Fabio’s antwoord simpel. ‘Ik gebruik alleen perfecte druiven, werk heel hygiënisch en experimenteer. Een andere verklaring heb ik niet.’ Hoewel sommige natuurwijnmakers af en toe wat sulfiet toevoegen, doet Fabio dat nooit: ‘Ik weet niet eens hoe ik de hoeveelheid moet berekenen!’
Op de etiketten van zijn wijnen staat precies wat er in de wijn zit (‘gefermenteerde druivensap’) en vooral wat er allemaal niet in zit. Wat dat betreft is hij de nieuwe EU-wetgeving al een stapje voor. Ook zijn werkwijze beschrijft hij op de achterkant van de fles – en wederom welke ingrepen hij dus niet uitvoert, de lijst is te lang om hier te noemen.
School of Natural Wine
Inmiddels heeft Fabio ruim twintig jaar ervaring en hij geeft graag zijn kennis door. ‘Er kwamen regelmatig mensen over de vloer om te helpen en te leren. De facto was ik al een soort wijnschool, daarom besloot ik ongeveer twee jaar geleden om met een partner de School of Natural Wine op te richten, die was er nog niet’, legt hij uit.
De eerste studenten hebben hun weg naar Vinos Ambiz al gevonden. Ze kunnen een dagje meelopen voor het wijnmakersgevoel, maar ook een paar weken, maanden of een jaar als ze echt natuurwijnmaker willen worden. Zo kan het dus lopen: een autodidact die een wijnschool start – wederom niet doorsnee.
Proeven? De Nederlandse importeur van Fabio’s wijnen is Zuiver Wijnen.
Vier je kerstvakantie in Madrid en ben je benieuwd naar Spaanse natuurwijn? Op 15 december is er een natuurwijnevent waar je diverse wijnen van kleinere wijnhuizen kunt proeven.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
Het bericht Natuurwijn proeven bij… Eén van de eerste Spaanse natuurwijnmakers – zonder het te weten verscheen eerst op Winelife.