Marijke van der Ploeg woont met haar man in Portugal, waar ze een ruïne tot een paleisje omtoveren. Ze zit het liefst in haar chaotische schrijfkantoor, op het terras of in de auto – op zoek naar bijzondere, natuurlijke wijnen. Voor de column Natuurwijn proeven bij…bezoekt ze natuurwijnhuizen in Europa en neemt ze jou mee in de funky wereld van natuurwijn.
Nuchtere wijnen
Niepoort…wie kent het niet? Dit beroemde wijnhuis met Nederlandse wortels is niet meer weg te denken uit de Portugese wijnscene. Het familiebedrijf begint in de 19e eeuw met het maken van port, daarna volgen onversterkte wijnen en sinds 2016 is het assortiment uitgebreid met minimale interventie wijnen: de Nat’Cool-collectie.
De drijvende kracht achter deze collectie is Daniel, de zesde generatie Niepoort. Samen met zijn vader Dirk en broer en zus staat hij aan het roer van het wijnhuis. Daniel wil graag wijnen creëren die toegankelijk, authentiek en easy drinking zijn – wijnen zonder snobisme. De vraag is nu: hoe smaken ze?
Meerdere producenten: een gemeenschappelijk doel
Om de wijnen te proeven, duik ik dit keer niet in de wijnkelders. Op een zonnige zaterdag ga ik naar Urraca, een geweldig lunchrestaurant in Porto die enkele Nat’Cools van Niepoort op het menu heeft staan. Deze middag hebben bezoekers echter de kans om de uitgebreide collectie natuurwijnen te proeven – en dat zijn er nogal wat.
Het zit namelijk zo: Niepoort maakt zelf een kleine selectie Nat’Cool-wijnen, maar het merendeel wordt geproduceerd door partnerwijnhuizen. Door zich aan te sluiten bij Niepoort, krijgen zij tips en (meer) naamsbekendheid. Daniel is betrokken bij elk wijnhuis, proeft de wijnen en helpt soms mee in de wijngaarden, bijvoorbeeld bij de oogst.
Wijnhuis Niepoort plukt eveneens de vruchten van de samenwerking. Het zorgt voor een hechte gemeenschap die, net als Niepoort, authentieke, ongecompliceerde wijnen meer bekendheid wil geven. Daarnaast kopen de partnerwijnhuizen de literflessen van Niepoort, met een reliëf van het Nat’Cool-logo. Literflessen? Jazeker, want ook dat past in het concept van Daniel om toegankelijke wijnen te maken die je met vrienden drinkt.
Wijn om te ontspannen
Wanneer ik de wijnen proef – met vrienden – snap ik wat Daniel bedoelt. De wijnen zijn licht, relatief laag in alcohol, fruitig, maar zeker niet oppervlakkig. Hoge kwaliteit, oog voor detail en eenvoud gaan geweldig samen.
Mijn favoriet is de Fresh from Amphora Branco, gemaakt van de Portugese druiven Perrum, Rabo de Ovelha e Manteúdo en gerijpt in kleiamforen met twee maanden schilcontact. Lekker fris, vol smaak, beetje aards, beetje floraal, best wat fruit.
Nat’Cool verovert de wereld – of in ieder geval Portugal
Eerlijk is eerlijk: Nat’Cool is geen groots internationaal fenomeen. Op een paar uitzonderingen na sluiten vooral Portugese wijnhuizen zich aan bij de Nat’Cool-community. Maar wat niet is, kan nog komen.
Wanneer een relatief groot en ervaren wijnhuis zich in de natuurwijnscene mengt, kan dat ervoor zorgen dat minimale interventie wijnen nog meer worden genormaliseerd en meer domeinen gaan experimenteren. Het zal daarbij zeker helpen dat de nadruk bij de Nat’Cools niet alleen op minimale interventie ligt, maar ook op samen genieten van een wijn – en uiteindelijk is dat waar het om gaat.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
Het bericht Natuurwijn proeven bij… verscheen eerst op Winelife.