Nyetimber: Perfectly British met Hollands bloed

Zuid-Engeland gaat het helemaal maken met zijn mousserende wijn. Tot voor kort dronken de Britten hun bubbels grotendeels zelf op, maar sinds een aantal jaar verschijnt de ene na de andere sparkling wine in de Nederlandse wijnwinkels. Een daarvan is Nyetimber en daar ging Magda op bezoek.
Tekst: Magda van der Rijst | Beeld: Nyetimber 

Van alle wijnen die er zijn, boeien de mousserende me het meest. Van champagne wil ik echt alles weten, maar bubbels uit andere gebieden krijgen ook mijn volle aandacht. De bruisende ontwikkelingen in rising sparkling star Zuid-Engeland volg ik uiteraard op de voet, maar van een bezoek was het nog niet gekomen. Tot afgelopen september. Toen was ik bij Nyetimber in Chiltington in West-Sussex. Dit wijnhuis, opgericht in 1988, maakt uitsluitend mousserende wijn en daar is het heel goed in.

KANAAL

De Engelsen vertellen het zo graag. Dat het terroir in Zuidoost-Engeland nagenoeg hetzelfde is als in Champagne en Chablis. Deels hebben ze gelijk. Ooit lag Engeland namelijk vast aan Frankrijk en maakten onder meer Hampshire, Kent en de Sussexen net als Champagne en Chablis deel uit van het Bassin de Paris, het Bekken van Parijs. Na landverschuivingen en smeltende ijspartijen sneed 8.200 jaar geleden een tsunami vanuit Scandinavië Engeland los van het vasteland van Europa en vormde wat we nu The Channel, het Engelse kanaal, noemen. Niet zo gek dat je in dit deel van Engeland en in Champagne ongeveer dezelfde kalk- en krijtrijke bodems hebt en dat druivenrassen als chardonnay en pinot noir er ook aarden.

GRAADJE MEER


Maar niet alles is hetzelfde. Zuidoost-Engeland ligt een aantal graden noordelijker dan Champagne en Chablis. Het scheelt niet veel, maar tot voor kort maakte die 1 à 2 breedtegraden precies het verschil waardoor de druiven in Frankrijk net wel rijp genoeg werden en die in Engeland meestal niet. De opwarming van de aarde speelt Engeland nu in de kaart. Het is er inmiddels 1,5 graad Celsius warmer dan 30 jaar terug.

ZEILEN

‘Hoewel we baat hebben bij de warmte, blijft het weer hier wisselvallig’, zegt Ben Kantsler die sinds 2015 Nyetimbers vineyard manager is. Ben, geboren en opgeleid in Australië, geniet van de Engelse uitdagingen. ‘We maken absoluut vaker warme jaren mee, maar voor 2024 geldt dat niet. Dit jaar is een regelrechte ramp. Veel te koud en te nat. Dan moeten alle zeilen bij om de druiven gezond rijp te krijgen.’ Die zeilen kun je letterlijk nemen, want de bodem van een deel van de wijngaard is met wit zeil afgedekt. Ben: ‘Zonlicht weerkaatst van het zeil op de planten waardoor ze meer zon krijgen. De planten vangen ook extra zonlicht doordat de wijnstokken wijd uit elkaar staan. De heggen die je hier en daar ziet, fungeren als windbrekers.’

BABY VAN 36 JAAR


Nyetimber werkt alleen met druiven van de eigen wijngaarden en dat zijn er inmiddels elf. Ze hebben een zuidelijke expositie met zicht op de South Downs, het open landschap met heuvels die kou vanaf de kust enigszins tegenhouden. Overal staan weerstations die data verzamelen en waarop beslissingen voor de toekomst worden gebaseerd. Ben Kantsler: ‘In vergelijking met eeuwenoude wijngebieden in Europa is Nyetimber een baby met z’n 36 jaar, maar wij hebben het voordeel dat er inmiddels al heel veel bekend is over wat werkt. We imiteren niet, maar gebruiken de ervaring en expertise uit de klassieke gebieden om hier de allerbeste mousserende wijn in een eigen stijl te creëren.’

APPELIG

Die stijl herken je misschien aan de tintelfrisse, rinse zuren zoals je die proeft als je in een verse, groene appel bijt. Eerlijk gezegd heb ik sommige Nyetimbers, blind geserveerd, regelmatig voor champagne aangezien. Nyetimbers stijl lijkt verdacht veel op die van champagne en laat dat een compliment zijn en een uitstekend vertrekpunt voor een nog mooiere toekomst. Voor Nyetimber en voor collega’s in Zuid-Engeland.

ZELF ERNAARTOE

Het is een aanrader om door het schitterende Engelse landschap te toeren. Met zijn smalle kronkelwegen, omgeven door weelderig begroeide muurtjes, de knusse dorpen met cottages, bloeiende tuinen en authentieke pubs en inmiddels meer dan 200 wijngaarden die je kunt bezoeken. Op WINEGB.CO.UK vind je ze. Nyetimber heeft geen bezoekerscentrum, maar regelmatig zijn er open dagen. Via de website kun je reserveren.

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Het bericht Nyetimber: Perfectly British met Hollands bloed verscheen eerst op Winelife.