Vermentino: Fransen krijgen koekje van eigen deeg

De Italiaanse Vermentino, in Franrijk Rolle genaamd
De druif waar het allemaal om te doen is

Wijnproducenten in de Languedoc zijn woedend. Ze mogen de naam Vermentino niet meer op hun wijnetiketten zetten.

Dat de Fransen de naam Vermentino van de EU niet meer mogen gebruiken is al sinds 2019, maar is nu pas geëffectueerd. Het is de schuld van de Italianen want die beschermen hun druif, de Vermentino.

De druif

De Vermentino heet in Frankrijk overigens Rolle. Sinds 2000 is de wereldwijde aanplant verdubbeld tot 11.483 hectare in 2016. In dat jaar stond in Frankrijk 4.642 hectare aangeplant; in Italië 6.703 hectare.

De Vermentino is voor het eerst beschreven in 1658 en gerelateerd aan Montaldeo, in de Italiaanse provincie Alessandria (Robinson et al., 2012). Via Sardinië en Corsica kwam de Vermentino rond 1841 in Frankrijk aan land en wordt sindsdien vooral als mengdruif gebruikt in rosés.

Vechten voor Vermentino

Het relletje gaat over de Vermentino di Gallura en de Vermentino di Sardegna (Sardinië). Beide druiven hebben een beschermde oorsprongsbenaming in Italië. Het officiële synoniem voor beide druiven is Vermentino. Behalve uiteraard Italië, mogen ook de landen Australië, de Verenigde Staten van Amerika en Kroatië de naam Vermentino gebruiken. Frankrijk dus niet.*

En dat zit ze dwars. Want de Vermentino wordt volgens Jacques Bilhac van Domaine de l’Aster al decennialang in de Zuid-Franse wijnregio Languedoc verbouwd. De consument kent de naam inmiddels goed, dus een naamswijziging geeft verwarring en is daardoor slecht voor de verkoop. Bovendien is de naam Vermentino op het wijnetiket commercieel veel beter dan het Franse synoniem Rolle.

De grote wijnhandelaar en -producent Jean-Claude Mas van het wijnbedrijf Paul Mas vecht de beslissing aan, zo zei hij onlangs tegen The Drinks Business. Volgens Mas produceert Frankrijk evenveel Vermentino als Italië, en promoten de Fransen Vermentino al decennialang. Hij verwijt ook de Franse wijnautoriteiten te weinig te hebben gedaan om de naam Vermentino voor Frankrijk te behouden.

Gerard Bertrand Vermentino Fransenkrijgen koekje van eigen deeg

Gérard Bertrand, een andere grote wijnproducent uit de Languedoc, legt zich bij de beslissing neer. Hij verandert de naam Vermentino op zijn wijnetiketten in Rolle. Bertrand gebruikt de Vermentino vooral in een blend: ‘De consumenten kopen het merk, niet de druivensoort.’

Koekje van eigen deeg

Koekje van eigen deeg
Galliërs in het Zwitserse Champagne. Het heeft helaas niet geholpen – Beeld: 24 Vaud & Region

Met wat meer historisch besef zou Mas wat minder fel gereageerd hebben. Want de Fransen hebben de wereld hun wil opgelegd als het gaat om de naam Champagne en de Methode Champenoise, het maken van Champagne. Niemand buiten de Champagne mag de naam Champagne gebruiken.

Zelfs het dorpje Champagne in Zwitserland moet sinds april 2021 een andere naam gebruiken voor hun wijn. Want ook Commune de Champagne was volgens de protectionistische Fransen ontoelaatbaar.

En dat terwijl de methode om Champagne te maken uit de kloosters van Limoux komt. Benedictijner monniken brachten de methode van de Zuid-Franse wijnregio, net onder Carcassonne, naar de noordelijk gelegen Champagnestreek.

Strijd

Zolang in de wijnwereld grote commerciële belangen en advocaten de dienst uitmaken, blijft er strijd om naam- en merkenrechten. Aan de ene kant werkt het prijsopdrijvend vanwege alle kosten voor rechtszaken en dergelijke. Aan de andere kant levert het de consument meer transparantie op over wat er in de fles zit en waar de wijn vandaan komt.

Naamadvies

Voor de verliezers: wees blij met wat je hebt, en koester dat. En denk aan je imago, want hoe sterker en positiever dat is, hoe meer wijn je verkoopt. Zelfs Rolle. En als je vindt dat die naam echt niet kan, overweeg dan de welluidende synoniemen Pigato of Favorita; als die nog vrij zijn, tenminste.

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 als aanvulling op de Verordening (EU) nr. 1308/2013 – pagina 41, regel 58.


Gerelateerde artikelen

Print Friendly, PDF & Email