‘Weet wat van wijn’-wijzer

Over wijn valt ongelooflijk veel te weten. En ook voor wijn geldt: hoe meer kennis je vergaart, des te meer je beseft dat je eigenlijk nog maar weinig weet. Om je een klein beetje op weg te helpen en je interesse te wekken om bijvoorbeeld een wijncursus te volgen, plaats ik geregeld allerhande vragen over wijn op sociale media met een link naar deze pagina. Veel quiz-plezier!

#5 Mag je in Frankrijk rode en witte wijn mengen om rosé te maken?

Nee, dat mag niet. Natuurlijk is er in Frankrijk een uitzondering op deze regel: om rosé-Champagne te maken mogen rode en witte wijn wél gemengd worden. Rosé kan wel gemaakt worden door (een klein deel) blauwe en witte druiven samen te laten vergisten.

#4 Van alleen welke druif mag rode Beaujolais worden gemaakt?

Van de Gamay Noir à Jus Blanc – Beaujolais is formeel een wijnregio van de Bourgogne, waar de Gamay oorspronkelijk vandaan komt. Door hertog Filips de Stoute is de druif in 1395 verbannen naar de Beaujolais waar bevlogen wijnboeren heerlijk frisse en fruitige rode wijnen maken; van de Gamay.

#3 Wat is de meest aangeplante druif in Duitsland? a) Chardonnay b) Sauvignon Blanc c) Riesling d) Weissburgunder

c) Riesling – deze beroemde witte druif staat in alle 13 Duitse wijnbouwgebieden aangeplant. Ruim 24.000 hectare waarvan de Pfalz de grootste is met bijna 6.000 hectare, gevolgd door Rheinhessen (5.156 ha) en de Mosel (5.5414 ha.).

#2 Waar komt in Spanje het eikenhout vandaan wat gebruikt wordt voor rijping van rode wijn? a) Frankrijk b) Amerika c) Spaans d) Slavonië (Kroatië)

b) Amerika – Amerikaans eiken (van de Quercus alba) heeft een wat grovere open structuur dan bijvoorbeeld Frans eiken. De wijnen die gerijpt zijn op Amerikaans eiken hebben meestal een wat uitgesproken smaak en veel vanille. Ook zijn de wijnen wat rijker aan tannine, die door de lange rijpen op vat en fles zachter worden.

#1 Hoe komt rode wijn aan zijn kleur?

Het sap van blauwe druiven is – op een paar uitzonderingen na – wit. De kleurstoffen (anthocyanen) in de druivenschilletjes geven de wijn zijn rode kleur. Door de schilletjes mee te laten gisten komen de kleurstoffen vrij in het sap. Door de schilletjes slechts kort mee te laten gisten ontstaat rosé. Worden blauwe druiven geperst en is er geen schilcontact, dan is de wijn gewoon wit. In het Frans heet dat dan blanc de noir; witte wijn van blauwe druiven.

Print Friendly, PDF & Email