Mark Bertrand is dol op Italië. Hij houdt van het land, de cultuur, de drukte, de chaos, de handgebaren, het eten en vooral de wijnen. Wijn is voor hem méér dan het product in een fles. Het is voor Mark een beleving, wachtend om geopend te worden. Hij gaat op zoek naar het verhaal achter de wijn en neemt jou graag mee op die ontdekkingsreis.
Beeld: Pexels
Je hebt twee soorten mensen in de culinaire wereld: diegene die kan toveren in de keuken en diegene die kan genieten van het eten, hetgeen de tovenaar heeft gemaakt. Ik behoor tot die laatste categorie, ik beken het direct. Ik ben een prima sidekick in de keuken maar meer ook niet. Als het er echter op aan komt om de juiste wijnen uit te zoeken bij de verschillende gerechten, ben ik je man. Dat is mijn ding zeg maar. Ik ga dan helemaal los en proef en selecteer net zo lang totdat ik de juiste wijnspijs combinatie heb. En ja, dan hou ik ervan om die lijn door te trekken. Hier dus een paar tips over de etiquette van het drinken van wijn tijdens een etentje.
De tips
De wijnen zijn gedecanteerd, de selectie is afgestemd op de gerechten en dan komt het bezoek met een flesje wijn. Superleuk gebaar maar wat nu? Ga je die nu openen? Nou, het antwoord is eigenlijk simpel. Als je fles wijn krijgt, is die voor je eigen voorraad tenzij je een koude fles witte wijn krijgt. Het is dan de bedoeling dat ‘ie opengaat als aperitief en pas daarna schakel je over naar jouw zorgvuldig samengestelde wijnarrangement. Je hebt dus als het ware een wijnbodempje gelegd. Nieuwe glazen geef je als je verandert van kleur wijn en de volgorde is mousserend, wit, rosé, rood en likeur of dessertwijn. Rosé mag overigens in zowel een wit of in een rood wijnglas. Daar wordt niet zo moeilijk over gedaan dus doe je ding.
Zoenen met je glas
Ook een punt van aandacht: de lipafdruk. Lippenstift is helemaal prima, maar niet rond het hele wijnglas. Hou het dus beschaafd. Drink op één plek en zet het glas zo neer dat die lipafdruk naar jou toewijst. Zo zorg je ervoor dat je glas zo schoon mogelijk blijft, want oude lippenstift op het glas is, hoe zal ik het netjes zeggen… Pure horror.
Cheers
Dan nog even over het toosten. Sommigen zijn van mening dat het glas heffen, elkaar even aankijken en een simpel knikje meer dan voldoende is. Ieder zijn mening natuurlijk maar de Italiaanse passie spat daar dus niet vanaf. Dus gewoon toosten, het glas klinken en elkaar aankijken. Dat laatste is zeker belangrijk. En voor mensen die geen alcohol drinken? Gewoon mee toosten!
Lekker walsen
Voor de walsers onder ons: wals maar gerust een eind weg met je glas wijn, doe je ding. Voor diegenen die nu geen idee hebben waar ik het over heb: om ook de secundaire aroma’s te ‘openen’, maak je draaiende bewegingen met je glas wijn. Door de extra toevoer van zuurstof wordt de wijn voller qua smaak en dat is nooit verkeerd. Toch?
Maar genoeg over hoe het heurt, nu ben jij aan zet. Nodig vrienden uit, zorg voor mooie wijnen, passende muziek en de beleving komt vanzelf. Want dat is het; wijn is beleving en het leven verdient dat je het beleeft. Dus toost, bij alles en bij iedere gang. Beloofd?
Salute! Mark Bertrand
Meer columns lees je hier.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
Het bericht Wijn drinken: hoe heurt het eigenlijk? verscheen eerst op Winelife.