Frankrijk mag dan wel een van de belangrijkste wijnproducerende landen zijn, Turkije is ouder. De wijnbouwcultuur is ontstaan in Anatolië, wat nu Turkije is. Althans, zo denken we. De Grieken die er woonden namen vandaaruit wijnstokken mee naar Frankrijk. Dat gebeurde in de 6e eeuw voor Christus, toen ze hun handelsnederzetting Massilia stichtten, nu Marseille. In Turkije hebben dus al duizenden jaren lang verschillende beschavingen – Feniciërs, Perzen, Hellenen, Romeinen – druiven verbouwd en wijn gemaakt.
Tekst: Marjolein Schuman | Beeld: Urla Vineyards te Izmir
Eeuwenoude expertise
Tijdens het Ottomaanse rijk (1299-1922) was onder de islamitische heersers alcohol weliswaar officieel verboden, maar de productie en consumptie van wijn door verschillende niet-moslimgemeenschappen werd oogluikend toegelaten. Na de val van het Ottomaanse rijk en de Turkse onafhankelijkheidsoorlog in 1923, trokken de meeste etnische minderheden naar elders. En met hen raakten wijngaarden en wijnmakerijen in verval, en verdwenen eeuwenoude tradities en expertise. Hoewel in de nieuwe Turkse staat onder leiding van Kemal Atatürk de scheiding tussen staat en kerk wettelijk was vastgelegd, en wijnbouw en consumptie toegestaan, zakte de wijnbouw in. De Turkse bedrijven die de wijngaarden van de verdreven Grieken over hadden genomen, richtten zich vooral op productie en verkoop, waarbij de kwaliteit van ondergeschikt belang was.
Nog geen liter per Turk
Pas aan het einde van de twintigste eeuw werd de weg omhoog gevonden, met nieuwe investeringen en de aanplant van internationale druivenrassen, zoals sauvigon blanc en cabernet sauvignon. De Turkse wijnbouw is nog steeds niet groot. Turken drinken gemiddeld nog geen liter wijn per persoon per jaar, bier en raki zijn populairder. De export is ook nog niet groot, maar langzaam begint de industrie een beetje op streek te komen. Met moderne wijnbouw en moderne wijnmakers.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
Het bericht Wijnbouwers in Turkije verscheen eerst op Winelife.