Wijnregio Jura in crisis: late voorjaarsvorst vernietigt wijngaarden en dreigt wijnproductie te halveren

Dit bericht is ook beschikbaar in: Nederlands (Dutch)

Eind april is de Jura, de wijnregio ten oosten van de Bourgogne, zwaar getroffen door late voorjaarsvorst. De temperaturen daalden plaatselijk tot -1 en -3° C. Vooral de lagergelegen wijngaarden liepen vorstschade op. Door de milde winter en het warme vochtige voorjaar waren veel druivenstokken al flink uitgelopen. Dat maakt de situatie alleen nog maar erger.

François Duboz van Domaine de la Pinte uit Arbois, het centrum van de wijnbouw in de Jura, legt uit dat ondanks het gebruik van kaarsen en vuurpotten, veel wijnstokken beschadigd zijn. De start van de groeicyclus was dit jaar ook nog eens tien dagen eerder dan in 2023. Benoit Badoz van Domaine Badoz uit het vlakbij gelegen Poligny meldt dat de wijngaard 20 dagen voorliep en de vorst 15 dagen later kwam dan normaal. Hij ziet een toename in jaren met vorst, van eens in de vijf tot tien jaar, naar een verontrustende vier keer in zeven jaar.

Schade aan Savagnin lijkt mee te vallen

Volgens Badoz is 80% van de wijngaarden getroffen: van de Chardonnay en Poulsard is niets meer over, en 60% van de Pinot Noir en de Trousseau heeft flinke schade. De Savagnin, hoger op de hellingen aangeplant, heeft gelukkig minder te lijden gehad. Door te veel regen sinds november is de fotosynthese beperkt en de bevroren knoppen botten niet opnieuw uit

De Société de Viticulture du Jura schat dat 40% van de wijngaarden voor meer dan 70% is getroffen, vooral de Chardonnay en Poulsard. Sommige percelen zijn bijna volledig vernietigd, vergelijkbaar met het rampjaar 2017. En Jean-Charles Tissot, president van het Comité Interprofessionnel des Vins du Jura, verwacht een opbrengstdaling voor de getroffen gebieden van 65 tot 70%, en bij sommigen zelfs tot 95%.

De zuidelijke regio’s, Lons-le-Saunier en het centrum van Jura, zijn het zwaarst getroffen. Op de hoger gelegen wijngaarden van Pupillin en Montigny-les-Arsures is 25 tot 30% van de percelen niet beschadigd. Experimenten met windturbines en kaarsen bieden helaas weinig soelaas; alleen verwarmde bedrading lijkt effectief.

Oplossing?

De wijnmakers maken zich zorgen over tekorten aan verkoopbare wijn en de daaropvolgende beperkte cashflow. Er is een verzoek voor overheidssteun (een nationaal solidariteitsfonds) ingediend. En er worden gesprekken over belastingvrijstellingen en steun gevoerd. Maar alle betrokkenen zijn het erover eens dat er een grootschalig plan nodig is om de wijngaarden van Jura te redden.

Wijngaarden in de Jura
Wijngaarden in de Jura – credits F. Hermine

Oorspronkelijk artikel: Anneé noire pour le Jura – door Frédérique Hermine van Terre de Vins


Dit vind je misschien ook leuk

Comments are closed.