Franse wijncrisis dreigt: klimaatverandering en ziektes brengen ’s werelds grootste wijnproducent in gevaar

Dit bericht is ook beschikbaar in: Nederlands (Dutch)

Vorig jaar nog was Frankrijk voor het eerst in jaren weer ’s werelds grootste wijnproducent. Voor het wijnjaar 2024 ziet het Franse Ministerie van Landbouw echter aanzienlijke uitdagingen om die positie te behouden. De druivenoogst lijdt fors onder ziekten als meeldauw en het onvoorspelbare klimaat. Dat zorgt voor lagere opbrengsten en mogelijk ook voor minder kwaliteit van de Franse wijnen.

Productieafname en klimaatimpact

De Franse wijnproductie komt dit jaar waarschijnlijk uit tussen de 40 en 43 miljoen hectoliter, een daling van 10 tot 16% vergeleken met 2023. Deze daling komt vooral door de forse impact van het weer en ziekten zoals meeldauw, die veel wijngaarden treffen. In Bordeaux, een van de belangrijkste wijnregio’s, speelt een combinatie van coulure1, meeldauw en hagel een rol bij de verwachte sterke afname van de productie. Daarbovenop komt nog eens de inmiddels 8.000 hectare gerooide wijngaard. Wat volgens planning wel op kan lopen tot 20.000 hectare.

Regionale uitdagingen

De situatie in andere Franse wijnregio’s ziet er ook somber uit. In Champagne en Bourgogne zorgen voorjaarsvorst, hagel en meeldauw voor aanzienlijke opbrengstverliezen (Chablis). In de Loirevallei en de Alsace kampen wijnbouwers eveneens met grote problemen door de aanwezigheid van meeldauw en ongunstige weersomstandigheden. Vooral biologische wijnproducenten in deze regio’s ervaren extra druk. De verschillen tussen de regio’s zijn echter groot. Gascogne – Zuidwest Frankrijk – bijvoorbeeld, lukt het aardig om de meeldauw onder controle te krijgen, terwijl de buren Cahors en Bergerac veel problemen hadden door hevige hagelbuien en een agressieve uitbraak van meeldauw.

Cognac en andere regio’s

Ook de boven de stad Bordeaux gelegen cognacregio Charentes ziet een daling in productie van de Ugni blanc door te vochtige omstandigheden tijdens de bloei, wat leidt tot een aanmerkelijke afname van de oogst. In de Provence en de Rhônevallei speelde vorst in het voorjaar een cruciale rol in de verminderde productie. Zelfs in Corsica, waar aanvankelijk de vooruitzichten goed waren, zorgt droogte uiteindelijk naar verwachting voor een daling van de opbrengst vergeleken met 2023.

Toekomst

De Franse wijnindustrie staat in 2024 voor grote uitdagingen door ziekten en ongunstige weersomstandigheden. Deze factoren leiden tot een significante afname van de productie in vrijwel alle belangrijke wijnregio’s, waardoor wijnproducenten creatief en innovatief moeten zijn om deze moeilijke omstandigheden het hoofd te bieden. Of dat op korte termijn gaat lukken is met de uiterst conservatieve Franse wet- en regelgeving nog maar helemaal de vraag.

Bronnen:


Dit is misschien ook interessant om te lezen

  1. Coulure is het gevolg van hevige regen tijdens de bloei. Stuifmeel loopt van de bloesem af waardoor minder bloesem bevrucht is, en er daardoor minder druiven aan een rank groeien. ↩︎

Comments are closed.