Dit bericht is ook beschikbaar in: Nederlands (Dutch)
Welke wijnen zijn populair in de supermarkt en slijterij en welke trends kunnen we waarnemen? Delta Wines, met een jaarlijkse verkoop van meer dan 85 miljoen flessen de leidende wijnimporteur in Nederland, blikt terug op het wijnjaar 2023. De Wijnmarkt 2023 in Nederland in zeven trends.
Minder, maar duurder: In 2023 daalde de wijnconsumptie licht, maar de gemiddelde prijs per fles steeg. Consumenten gaven € 4,24 per fles in supermarkten en € 8,14 bij slijterijen en wijnhandels.
Wit wint, rood verliest: De consumentenvoorkeur verschoof van rode wijn – van 36% in 2019 naar 31% in 2023 – naar witte wijn, rosé, en mousserende, biologische en alcoholvrije wijnen.
Italië overtroeft Frankrijk: Pinot Grigio stuwt de populariteit van Italiaanse wijn omhoog, waardoor Italië Frankrijk inhaalt in slijterijen.
Europa in opmars: Wijn uit de Nieuwe Wereld verliest terrein aan Europese wijnen, met Tempranillo en Primitivo in de hoofdrol.
Weer beïnvloedt verkoop: 51 ‘goede weerdagen’ in 2023 zorgden voor een piek in de wijnomzet, maar slechte weersomstandigheden later in het jaar remden de groei.
Generation Z en Millennials sturen de toekomst: Deze generaties leven meer bewust en hechten hoge waarde aan het beleven van het moment en echt genieten. Gemak is een grote motivator, maar ze zijn ook geïnteresseerd in herkomst en kwaliteit. Ze drinken minder, maar wel met meer aandacht voor beleving.
Kwaliteit boven kwantiteit: De trend naar minder frequent, maar wel van betere kwaliteit of alcoholvrije wijn, zal zich voortzetten.
Conclusie: De Nederlandse wijnmarkt is in transitie, met nieuwe trends in consumentengedrag en een toenemende focus op kwaliteit en beleving.
Lees HIER het oorspronkelijke artikel van Delta Wines – Wijntrends 2023: Italië opkomend, Frankrijk daalt, groei in Verdejo en Pinot Grigio en de invloed van de nieuwe generaties
Gerelateerde berichten
- Minder wijndrinkers in Nederland, maar er is hoop
- Dalende productieprijzen bij wijnproducenten in Frankrijk en stijgende accijns in Nederland.
- Komt de Champagne-hoogmoed voor de val?
- Is Champagne voor de gewone consument nog wel betaalbaar?
- Britten besparen op uitgaan, liever kwaliteit thuis
- Franse wijnconsumptie in 60 jaar 70% afgenomen. Sociaal plan lijkt onvermijdelijk
- Aantal wijndrinkers daalt met een kwart
- NL in Top 10 van wijndrinkende landen
Comments are closed.