Poetin: champagne voortaan alleen nog uit Rusland

Champagne alleen uit Rusland

Russische sekt wordt Champagne
Nu nog Russische sekt – straks heerlijke Russische champagne.

De Russische president Vladimir Poetin ondertekende op vrijdag 2 juli een decreet over de regulering van alcoholische dranken. De naam champagne is uitsluitend nog te gebruiken voor Russische mousserende wijnen. Franse champagne moet worden omgedoopt tot mousserende wijn.

Volgens AST, een Russische topdistributeur van het beroemde champagnehuis Moët Hennessy, kan de wetgeving weleens grote gevolgen hebben voor de levering van Franse champagne aan Rusland. Als bijvoorbeeld Moët Hennessey de bevoorrading stopt, dan zou volgens het machtige Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) – dé belangenbehartiger van de Champagnehuizen – heel de Champagne de leveringen naar Rusland moeten stopzetten.

Europa

Het CIVC heeft Europa achter zich staan, want de naam champagne is op grond van Verordening (EU) Nr. 1308/2013 een beschermde naam, die is voorbehouden aan mousserende wijnen uit de Champagne-regio in Frankrijk. Champagne is overigens ook de enige appellatie in Europa waar rode en witte wijn mag worden gemengd tot rosé; champagne-rosé welteverstaan.

Helemaal nieuw is het overigens allemaal niet. Op de website van het CIVC is op een overzichtskaartje te zien dat Rusland, de Verenigde Staten en Argentinië de naam champagne niet beschermen.

Zwitserland

Op 1 april dit jaar [2021] was het Zwitserse dorpje Champagne in het kanton Vaud ook slachtoffer van de protectionistische, door Frankrijk afgedwongen, Europese wetgeving. Een Zwitserse rechter verbood het dorpje de appellatie ‘Commune de Champagne’ op de etiketten voor stille witte wijn te vermelden. De Fransen voelden zich namelijk in hun belangen geschaad en kregen op basis van de Europese wetgeving gelijk. Even voor het idee: in de Franse regio Champagne staat circa 34.000 hectare aan wijngaarden. In de commune Champagne nog geen 30 hectare.

Obelix in het 'Gallische' Zwitserse dorpje Champagne
De Galliërs zijn neergestreken in Champagne – Beeld: 24 Vaud & Region

Wat de Fransen mogelijk niet wisten is dat er Champagne ook mensen met de mentaliteit van de Galliërs in het kanton Vaud wonen, want de Zwitsers blijven door knokken. Begin mei is de Raad van State van Vaud in beroep gegaan tegen de uitspraak; desnoods tot de hoogste Europese rechter. Op de website van de Fédération Vaudoise de Vignerons staat een uitgebreid verslag van de ‘veldslagen’ die het dorpje Champagne al sinds 1974 over de eigen naam voert.

Cognac

En Cognac … tja, die moet er bij de Russen ook aan geloven. De door de Doema aangenomen wetswijzigingen voor de regels voor de etikettering van alcoholische dranken, geven alle ruimte voor Cognac of Russia. Dat mag echter alleen op het etiket staan als de drank volledig van Russische druiven in Rusland is gemaakt.

Op de officiële Nederlandse website van Moët Hennessy is nog geen reactie te lezen. Ook de website van moederbedrijf LVMH zwijgt in alle talen.


Gerelateerde links

Print Friendly, PDF & Email

6 gedachten over “Poetin: champagne voortaan alleen nog uit Rusland”

Plaats een reactie