Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels)
Van wijn naar bier
In Zuid-Frankrijk gebeurt het steeds vaker: wijnhuizen beginnen met het brouwen van bier. De 60 leden tellende Franse wijnbouwerscoöperatie Rocca Maura in Roquemaure is sinds kort de biermarkt gaan betreden met een eigen brouwerij: de Brasserie vigneronne du Gard – de Wijnbouwersbrouwerij van Gard. De coöperatie investeerde € 100.000 in de aankoop van brouwinstallaties en lanceerde direct hun bier: Rocca Nostra.
En met succes. Want de eerste prijzen zijn al binnen. Tijdens het op 29 mei gehouden Concours des Bières d’Avignon kreeg Rocca Nostra twee gouden medailles; een voor het Biere Blonde – een licht bier met citrusaroma’s – en een voor de complexe en fruitigere Pale Ale.
Het is de bedoeling om de gerstproductie in de wijngaarden te integreren om tot een optimale benutting te komen. Keldermeester Valentin Royer van Rocca Nostra zegt dat de bierproductie is bedoeld om ‘een constant inkomen voor onze leden te garanderen, ongeacht de situatie in de wijnindustrie’. Het doel is om circa 120 hectoliter per jaar te produceren.
In 2022 bestaat de Cave Coopérative 100 jaar.
Van bier naar wijn
Heineken, de op een na grootste biergroep ter wereld, doet het net andersom. Het bedrijf richt zijn pijlen op het Zuid-Afrikaanse Distell, leider in wijn en gedistilleerde dranken op het Afrikaanse continent. Overname van Distell is volgens Reuters een echte uitdaging voor Heineken. Het bedrijf ziet in Distell een manier om weer te groeien in een voor hen jonge en onontdekte markt. Met een assortiment van producten zoals bier en sterke drank. Maar vooral met wijn. Distell heeft bekende merken zoals Allesverloren (een van de oudste wijnhuizen van Swartland, Zuid-Afrika), Obikwa, JC Le Roux en Pongrácz.
Tekst: Reinier Broeks]
Afbeeldingen: Rocca Maura en Distell
2 gedachten over “Wijnmakers in bier en bierbrouwer in wijn”
Reacties zijn gesloten.