De geheimen van Oregon’s Pinot Noir: Terroir, Traditie en Technologie

Ontdek waarom de unieke Jory-bodems, het bijzondere klimaat en eeuwenoud vakmanschap Pinot Noirs van wereldklasse creeren.

Geschatte leestijd: 11 minuten

Pinot Noir on-topic

Rood: Oregon – (c) WikipediA

Oregon ontwikkelt zich de laatste decennia tot een wijnregio van formaat waar het gaat om kwaliteitswijnen; met de Pinot Noir als stuwende kracht. Heel interessant voor wijnliefhebbers én beleggers in wijn. Dat schrijft Kathleen Wilcox op Wine-Searcher.com. De in het westen aan de Stille Oceaan (Pacific Ocean) gelegen Amerikaanse staat, staat bekend om enkele van de beste Pinot Noirs ter wereld. En dan te bedenken dat Oregon slechts 0,27% van het totaal van het wereldwijde wijngaardareaal heeft. Een prestatie van formaat.

Domaine Drouhain Oregon, Pinot Noir-pioniers uit de Bourgogne

In het hart van de Willamette Valley ligt Domaine Drouhin Oregon, een wijnmakerij die de brug slaat tussen de oude wijnwereld van de Bourgogne en de nieuwe mogelijkheden van Oregon. Opgericht in 1987 door de familie Drouhin, bekend om hun voortreffelijke wijnen in Bourgogne, Frankrijk, namen ze de gedurfde stap om naar Oregon te trekken; aangetrokken door de klimatologische gelijkenissen en het potentieel voor het verbouwen van hoogwaardige Pinot Noir.

Het avontuur van Domaine Drouhin Oregon begon met een visie. De familie Drouhin, met een rijke wijnmaakgeschiedenis – sinds 1880 – in Bourgogne, was op zoek naar nieuwe horizonten. Hun zoektocht leidde hen naar de Willamette Valley in Oregon, een regio die nog niet bekend stond om wereldklasse Pinot Noir. De klimatologische omstandigheden, die sterk leken op die van Bourgogne, en de onontdekte potentie van het gebied, overtuigden de Drouhins ervan dat dit de plaats was om een nieuwe standaard voor Pinot Noir te zetten.

French soul, Oregon Soil

Domaine Drouhin, Oregon VS

De resultaten spraken voor zich. Domaine Drouhin Oregon heeft niet alleen bijgedragen aan de reputatie van Oregon als een van de beste plekken ter wereld voor Pinot Noir, maar heeft ook een brug geslagen tussen de tradities van Bourgogne en de innovatieve geest van Oregon. Hun succes wordt onderstreept door talrijke onderscheidingen en de erkenning van wijnkritieken wereldwijd.

Top 100 van Wine Spectator

Wilcox verwijst naar de Wine Spectator’s Top 100 Wines 2023. Wijnen uit Oregon doen het voortreffelijk op deze prestigieuze wijnlijst.

  • #09 Résonance 2021 – Pinot Noir Willamette Valley (Maison Louis Jadot)
  • #16 Laurène 2021 – Domaine Drouhin Pinot Noir Dundee Hills (Joseph Drouhin)
  • #20 Lone Oak Ranch 2021- Purple Hands Pinot Noir Willamette Valley
  • #32 Silice 2021 – Bergström Pinot Noir Chehalem Mountains
  • #56 Vireton 2021 – Archery Summit Pinot Noir Willamette Valley
  • #69 Eola-Amity Hills 2021 – Ken Wright Pinot Noir

James Suckling

Dat Oregon al langer in beeld is, blijkt wel uit de website van uitgever en wijncriticus James Suckling. JamesSuckling.com schrijft al in 2022 over de fantastische consistente kwaliteit van de Oregon Pinots. Suckling vindt dat: ‘… at the price point of $25 to $40, Oregon generally makes better pinot than Burgundy.’ En er zijn tal van Oregon-pinots van hogere kwaliteit die verkrijgbaar zijn tegen weliswaar iets hogere prijzen, maar nog steeds ver onder die van wat je er in de Bourgogne voor zou betalen.

De afgelopen jaren is de interesse in Oregon-wijnen sterk gegroeid; vooral van die uit Willamette Valley AVA (American Viticultural Area, enigszins vergelijkbaar met de Franse AOC). Dit heeft geleid tot hogere verkoopprijzen waardoor meer investeringen in de lokale wijnindustrie mogelijk werden. Beleggers en premium-wijnkopers hadden de lange tijd de focus op bekende wijngebieden als Bourgogne, Napa Valley en Toscane, maar Oregon komt meer en meer in beeld.

Maar wat maakt Oregon nu zo geschikt om topwijnen van de Pinot Noir te produceren?

Ligging

Oregon ligt tussen de staten California in het zuiden en Washington in het noorden. Het klimaat in de wijnbouwgebieden van Oregon is koeler dan die van beide buurstaten. Dat komt doordat de belangrijkste productieregio, Willamette Valley, waar de Pinot Noir het meeste voorkomt, is omgeven door hoge bergketens. In het oosten de Cascade Range, in het westen Oregon Coast Range en in het zuiden Calapooya Mountains. Die beschermen de wijngaarden tegen de meest extreme weersomstandigheden en hoge temperaturen.

Klimaat en neerslag

Köppen

Het klimaat van Willamette Valley is een mix van een mediterraan (Köppen Csb) en een maritiem (Köppen Csf) klimaat. Een gematigd klimaat (C) met droge (s) en warme(b) zomers en milde, maar natte (f) winters. Het vorstvrije seizoen duurt vijf tot zeven maanden. Dat is precies de groeiperiode. De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt 1228 mm, variërend van 900 mm tot 1600 mm in de bergachtige uitlopers.

Winkler Index

Waar Köppen hoofdzakelijk uitgaat van het klimaat, richt Winkler zich meer op de mogelijkheden om in een bepaald klimaat een bepaalde druif te verbouwen.

Volgens de Winkler Index (WI) vallen de wijngebieden in Oregon in Zone Ib. In Europa vergelijkbare gebieden zijn Champagne en Loire in Frankrijk en de Mosel in Duitsland. De WI is gebaseerd op het aantal groeidagen per jaar. Het is een meer globaal systeem dat toch een goede indicatie geeft van de mogelijkheid om in een bepaalde zone bepaalde druiven te verbouwen.

Het aantal groeidagen is een optelsom van alle dagtemperaturen, minus 10° C, in de zeven groeimaanden – van april tot en met oktober. Minus 10° C omdat vanaf 10°C de fotosynthese op gang komt; dat proces stopt overigens weer bij 35° C. Oregon valt in WI zone Ib, met een totaal aantal graden Celsius van 1.111 – 1389° C. Een zone waarin alleen vroeg rijpende druivenrassen een hoge wijnkwaliteit bereiken. Pinot Noir is zo’n vroeg rijpend druivenras. De gemiddelde temperatuur in het groeiseizoen in Oregon is trouwens 15,6° C. Dat komt ongeveer overeen met Chablis (16,5° C) in de Bourgogne.

00 Wines

Volgens Chris Hermann (interview door Clair Nesbitt), medeoprichter van het beroemde 00 Wines in Carlton, Oregon, zijn er een paar verklaringen voor het goed presteren van de Pinot Noir in Willamette Valley.

Van Duzer Corridor

Allereerst is Willamette Valley omgeven door bergen, wat het gebied goed beschermt tegen de warmte van de omliggende gebieden. Daarnaast is er in het westen, in de Oregon Coast Range een opening van waaruit, vooral ’s nachts, koude lucht de vallei instroomt, namelijk via de H.B. van Duzer Corridor. Die verbindt de Stille Oceaan (Pacific) ter hoogte van de stad Salem met Willamette Valley. Niet geheel toevallig is aan het einde van die corridor sinds 2019 de 405 hectare grootte Van Duzer Corridor AVA gevestigd.

Diurnal swing, een verschil van dag en nacht

Nog een belangrijke reden voor het succes van de Pinot Noir in Oregon is volgens Hermann dat er een goede diurnal swing is. Dat is het verschil tussen de maximale dagtemperatuur en de minimale nachttemperatuur over een periode van 24 uur. Voor Willamette Valley is dat overdag 21° C en ’s nachts 10° C. Die diurnal swing (of shift) zorgt ervoor dat de druiven meer smaak en complexiteit ontwikkelen en hun natuurlijke zuurgraad behouden.

Ligging en hoogte

Daarnaast hebben de meeste wijngaarden een expositie (ligging) op het oosten waardoor ze geen last hebben van de hete namiddagzon. De hoogte van de wijngaarden speelt ook een belangrijke rol. Die loopt uiteen van 120 – 150 meter tot wel 300 – 400 meter. Over het algemeen daalt de temperatuur naarmate de hoogte toeneemt. Bij droge lucht is de temperatuursafname ongeveer 1 graad per 100 meter, bij vochtige lucht is dat ongeveer 0,6 graden (bron: KNMI).

Jory, het fenomenale visitekaartje van Oregon

Naast klimaat en ligging van de wijngaarden speelt ook de bodem een grote rol. De staat Oregon heeft veel oude en complexe bodems, met vulkanische klei- en basaltgronden. En ze noemden het Jory, vernoemd naar Jory Hill. Een heuvel die zo heet omdat de familie Jory zich daar in 1852 vestigde. De Jory-bodems zijn vooral te vinden in de lage uitlopers van de Willamette en Umpqua valleien en bestrijken ongeveer 300.000 hectare.

Jory bevindt zich in de hoger gelegen delen van de uitlopers van de Willamette-vallei. Deze goed doorlatende colluviale gronden, afkomstig van stollingsgesteenten, geven verschillende persoonlijkheden aan het fruit dat daar wordt geteeld. Van heldere wijnen met een fris karakter afkomstig van diepe vulkanische bodems in Dundee Hills, tot de wat donkere, complexe wijnen van druiven die geteeld zijn op oud sedimentair gesteente in Yamhill-Carlton en Ribbon Ridge.

De bovenlaag – de laag die wordt bewerkt voor de wijnbouw en waar zaden en planten in zitten – is de laag van de Jory-gronden en voelt aan als ziltig kleileem. Het heeft een donker roodbruine kleur en bevat grote hoeveelheden organisch materiaal. De A-horizont – de minerale bodemlaag met veel organisch materiaal – is gemiddeld 50 cm dik. De laag daaronder, de B-horizont, voelt aan als klei of ziltige klei, heeft matige hoeveelheden organische materialen en is vaak meer dan 150 cm dik.

Dry-farming

De Jory-bodem kent een hoog kleigehalte en een matige tot sterke zuurgraad. Het hoge kleigehalte beperkt het vermogen van de bodem om water af te voeren. Tevens moet worden voorkomen dat de bodem verdicht tijdens bewerking als de grond nat is. Vanwege de grote beschikbaarheid van water in de bodem is irrigatie niet nodig; dus dry-farming.

Ontwikkeling en veelbelovende toekomst

Vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw heeft de wijnindustrie in Oregon een gestage groei doorgemaakt, die rond 2011 in een versnelling kwam. In 2012 waren er 545 wijnmakerijen en 905 wijngaarden, die samen ongeveer $3,0 miljard aan economische activiteit genereerden. Tien jaar later, in 2022, waren deze cijfers aanzienlijk gestegen: 939 wijnmakerijen, 1467 wijngaarden, en een economische impact van ongeveer $7,2 miljard.

De vraag naar premium Oregon-wijnen, in het bijzonder van Pinot Noir, is sterk toegenomen. Daardoor is de verkoopprijs voor wijnen boven $ 50,00 in een decennium met ruim 45% gestegen (peildatum januari 2022). De gemiddelde prijs van een fles Oregon ‘tafelwijn’ ligt rond de $20; dat is aanzienlijk hoger is dan voor vergelijkbare wijnen uit Californië ($18) en Washington ($16).

Ondanks de groeiende reputatie zijn er gemengde gevoelens binnen de Oregon wijncommunity. Sommigen ervaren een imposter syndrome – bang zijn om door de mand te vallen – en twijfelen aan de hoge verkoopprijzen van sommige wijnen. Toch is er inmiddels een aanzienlijke vraag naar garage wines, kleine producties van hoogwaardige wijnen.

Wine aficionados en wijnprofessionals buiten Oregon hebben minder reserves over de verzamel- en beleggingswaarde van de top-Pinot-Noir-wijnen uit Oregon. Hun perceptie is de laatste jaren veranderd dankzij de klimaatverandering en wijnmaakmethoden in Oregon, die vergelijkbaar zijn met die van Bourgogne. Dat heeft geleid tot een toegenomen erkenning en vraag naar Oregon wijnen. Met een prachtig groeipotentieel.

Ontdek de essentie van Oregon

Oregon’s Pinot Noir is een getuigenis aan de symbiose van passie, terroir en vakmanschap, die samen een wijnervaring van wereldklasse creëren. Laat je verleiden door de diepte en diversiteit van deze uitzonderlijke wijnen, en ontdek zelf waarom Oregon op de wereldkaart van Pinot Noir-liefhebbers staat.


Waar te koop?

Grand Cru Wijnen – Dordrecht (ook online)
Vinetiq – Tilburg (alleen online)
Valkwijn – Voorschoten (ook online)
Perfecte Wijn – Berkel-Enschot (alleen online)
Best of Wines – Bussum (ook online)
Luxurious Drinks – Venlo (alleen online)
Vinello – Dresden (D) (alleen online)

Wil je meer weten over wijn uit Oregon?

Oregon Wine – Oregon Wine Board voor eductieve, marketing- en onderzoeksinitiatieven
Wines Northwest Oregon – Blog met info over o.a. Oregon
Oregon Winegrowers Association – Belangenorganisatie voor wijnproducenten in Oregon
Jory, Oregon State Soil – USDA – Nationale dienst voor het behoud van natuurlijke hulpbronnen
Willamette Valley Wines – Organisatie voor promotie van de Willamette Valley AVA

Artikelen

Kathleen Wilcox Oregon The Wine Collector’s New Darling
James Suckling Jaarverslag van Oregon
Wine Spectator Top 100 Wines
Criss Hermann Interview

Dit vind je misschien ook interessant

Print Friendly, PDF & Email