Jeroen Berendsen – Het Koetshuis Rhederoord

Het best bewaarde geheim van de Veluwe

Landgoed Rhederoord, het best bewaarde geheim van de Veluwe
Landgoed Rhederoord

‘Het best bewaarde geheim van de Veluwe’, zo wil historische buitenplaats en rijksmonument Landgoed Rhederoord graag bekend staan. Dat de omgeving geschiedenis uitademt kan ook bijna niet anders want het centrale gebouw, het Landgoed Rhederoord, bestaat al sinds 1746. Iets verderop in het prachtig aangelegde park, met enkele van de oudste bomen van Nederland, staat het koetshuis; met daarin restaurant Het Koetshuis Rhederoord. In De Steeg, Gelderland.

Bier

Frank Bruinewoud is de gastheer en vertelt trots over het eigen bronwater van het landgoed, Water159. Het 4.000 jaar oude water komt uit een 159 meter diepgelegen bron en is een van de zestien door de overheid erkende Nederlandse bronwaters. Het water wordt ook gebruikt voor het brouwen van eigen bier, ‘Het Geheim’ en de huisgemaakte limoncello.

Chef Jeroen Berendsen

Jeroen Berendsen

Chef-kok Jeroen Berendsen is ondertussen aangeschoven. Hij werkte onder andere zes jaar bij De Bloemenbeek, een restaurant met een Michelinster in De Lutte en sinds 2019 bij Het Koetshuis Rhederoord. ‘Ik werk hier hoofdzakelijk met lokale en biologische producten. Het liefst uit eigen moestuin en van lokale leveranciers. Daardoor heb ik goed zicht op de kwaliteit.’ Het wild krijgt Berendsen aangeleverd door een jager uit de buurt. Dat bepaalt ook min of meer het menu. In augustus en september was dat wilde eend en onlangs stond ree weer op de kaart.

Kwaliteit

Nog een voorbeeld van een lokaal product is de mousserende witte wijn Veluwse Vreugde, van de wijngaard van Eco Fields uit Wekerom. Bruinewoud over de Veluwse ‘Champagne’: Lokaal is goed zolang de kwaliteit goed is. Als het elders duidelijk beter is, dan kopen we het uiteraard daar. Kwaliteit staat altijd voorop. Zo ook met Veluwse Vreugde, we moeten er wel allemaal blij van worden, anders zoeken we het verderop.

Wildzwijnwijn

Tenuta Giuliano Montepulciano d'Abruzzo - Italiaans rood van 100% Montepulcia-druiven
100% Montepulciano

De juiste wijn bij een gerecht kiezen is niet gemakkelijk. De saus en de kruiden zijn namelijk heel bepalend voor welke wijn er het beste bij past. Vandaar dat Berendsen een wijn te proeven krijgt met daarbij de uitdaging om een passend gerecht te bedenken. De keuze voor het vlees is wildzwijn. Wat specifieker: de voorlopers, eventueel met de schouders. Omdat die delen vaak betrokken zijn bij de inslag van de kogel, worden ze meestal weggegooid.

Tenuta Giuliano

De gekozen wijn komt uit Abruzzen, een streek ten oosten van Rome, langs de Adriatische kust. Het wijnbedrijf Collefrisio is een kleine traditionele wijnmaker en behoort tot de besten in de regio. Tenuta Giuliano is een rode wijn, gemaakt van de Montepulciano-druif. De wijn is volrood van kleur en aromatisch van geur; kruiden, licht eikenhout en veel rijp rood fruit. De smaak is zacht van inzet, vol en geurig en blijft lang in de mond hangen.

Na de wijn geproefd te hebben, heeft Berendsen al direct een idee bij het gerecht. Waarschijnlijk wordt het zoiets als een Bœuf bourguignon. Niet zoals het traditioneel hoort, met rundvlees, maar met wild zwijn.

Dit artikel is eerder verschenen in Waidmannsheil nummer 58 – 2019

Naschrift: Inmiddels heeft er een wisseling van de wacht plaatsgevonden en is de leiding in de keuken in handen van chef Gerhard van den Broek. Hij kiest, net als zijn voorganger, voor lokale producten van biologische oorsprong.

Foto’s: Landgoed Rhederoord, Reinier Broeks


Gerelateerde artikelen

Print Friendly, PDF & Email