Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels)
… maar we geven wel meer geld aan kwaliteitswijnen uit
Geschatte leestijd: 5 minuten
Uit recent onderzoek door Wine Intelligence blijkt dat in de achterliggende vijf jaar het aantal wijndrinkers in Nederland met bijna een kwart is gedaald. Ook de totale wijnconsumptie in Nederland daalde in die periode met maar liefst 8%, zo valt in het persbericht te lezen.
Minder, maar meer betrokken
Het rapport van Wine Intelligence beschrijft dat het aantal mensen dat wekelijks en maandelijks wijn drinkt, sinds 2017 daalde met bijna een kwart. Dat komt doordat de jongere generaties – Millennials en LDA (legal drinking age) Gen Z – wijn mijden, en de wijndrinkende populatie vergrijst. De helft van alle wijndrinkers is ouder dan 55 jaar.
Bemoedigend is wel dat de bestaande groep wijndrinkers steeds meer betrokken raakt bij wijn. Dat verklaart mogelijk het grote aanbod van cursussen zoals het Wijnvignet, de Wijnoorkonde en het Wijnbrevet. De lokale wijnvakhandel biedt meestal de eerste twee cursussen aan. Voor het Wijnbrevet is het aan te bevelen de cursus te volgen bij wat gerenommeerdere instanties zoals bij wijncursussen.nl van Chris Alblas.
Het aantal Nederlandse wijndrinkers mag dan dalen, ze zijn wel steeds gepassioneerder in hun relatie tot wijn.
Tegenstrijdig
Wie mijn bericht NL in Top 10 van wijndrinkende landen van begin augustus heeft gelezen, raakt mogelijk in de war. Want daarin staat dat er in 2021 ten opzichte van 2020 juist een stijging was in de wijnconsumptie van bijna 8%. Die cijfers kwamen van de International Organisation of Vine and Wine (OIV), de meest gezaghebbende organisatie op het gebied van wijn, wereldwijd. Volgens de OIV is in Nederland de wijnconsumptie (gegevens 2014-2019) van 3.436.000 liter naar 3.508.000 liter gestegen. Met als hoogtepunt 2017, met 3.729.000 liter.
Bestedingen en kansen
Maar laten aannemen dat Wine Intelligence een iets ander onderzoek deed met een andere meetperiode. En dat ze de data anders interpreteerde en presenteerde dan de OIV. Hoe het ook zij, het onderzoeksbureau constateerde dat er op de Nederlandse wijnmarkt duidelijke kansen liggen. Met name in de marktsegmenten kwaliteitswijnen en mousserende wijnen.
Het zijn vooral de budgetwijndrinkers die gemakkelijk overstappen op andere categorieën alcoholische versnaperingen. Terwijl de hard core wijnliefhebber juist meer betrokken is, en meer geld besteedt aan wijn; zowel in de horeca als voor thuisgebruik.
De bestedingen in de horeca hebben nog niet het niveau bereikt van voor COVID; dat kan ook oorzaak zijn van de gemeten daling van de wijnconsumptie. Daar staat tegenover dat consumenten meer kwaliteitswijnen kopen voor thuisgebruik, waarschijnlijk als compensatie voor minder horecabezoek.
Alhoewel de kwaliteitswijnen slechts 12% van de wijnverkoop uitmaken, zijn er voor dat marktsegment zeker kansen omdat de beter gesitueerde consumenten meer geld uit willen geven aan de zogeheten premium wijnen.
Prijsstijging
Wine Intelligence haalt in het persbericht het Nationaal Preventie Akkoord (2018) en de nieuwe Alcoholwet (2021) door elkaar. Het Nationaal Preventie akkoord zou uit 2021 zijn.
Maar desalniettemin is de conclusie uit het onderzoek dat het Nationaal Preventie Akkoord bijdraagt aan de afname van het aantal wijndrinkers. Vooral omdat jongeren blijkbaar andere keuzes maken. Het Nationaal Preventie Akkoord is bedacht om Nederlanders gezonder te maken door overmatig alcoholgebruik van 8,9% naar 5,0 % terug te brengen,
Daarnaast heeft – maar dat is mijn bevinding – de nieuwe Alcoholwet van 2021 toch ook invloed. Kortingsacties van meer dan 25% op drank zijn niet meer toegestaan. Veel wijn werd voorheen actiematig verkocht. Twee voor de prijs van één. Dat mag niet meer waardoor per saldo de actiewijn bij aankoop van twee flessen 50% meer kost.
Wine in Moderation
Het persbericht vermeldt niet dat er een groot internationaal initiatief is om verantwoord met wijn om te gaan: Wine in Moderation. Wijn met mate. Voor een duurzame wijncultuur. Wine in Moderation is voor alle wijnproducenten en wijnprofessionals die op een verantwoordelijke manier wijn willen presenteren, verkopen en serveren.
Vanuit de sector is namelijk goed begrepen dat het nuttigen van alcoholische dranken niet zonder risico’s is. Dit geldt ook wijn. Te veel alcohol is niet goed voor de gezondheid. Het drinken van wijn kent echter ook positieve kanten, dus is het van belang de wijndrinkende consument te helpen met verantwoorde wijnconsumptie.
Ik ben ervan overtuigd dat projecten zoals het Nationaal Preventie Akkoord en Wine in Moderation, naast de vele initiatieven zoals van het Trimbos Instituut met de Maxx app en Samen Gezond met de SamenGezond-app (genomineerd voor ‘App van het Jaar 2021’), een grote bijdrage leveren aan het bewuster omgaan met alcohol, in dit geval met wijn. Dat verklaart mogelijk ook de afname van het aantal wijndrinkers.
Ben je overigens geïnteresseerd in het rapport Netherlands Wine Landscape 2022, dan is het te koop voor € 5.400,00 (ex. btw)
7 gedachten over “Aantal wijndrinkers daalt met een kwart”
Reacties zijn gesloten.