Zo wordt een wijnkurk gemaakt

Geschatte leestijd: 3 minuten

Eerst ‘Kurken sparen’

‘Kurken sparen’, dat was het antwoord van Aart Appeldoorn († 2015) van Wijnhandel Appeldoorn in Velp toen ik hem ruim dertig jaar geleden vroeg hoe ik aan meer kennis over wijn kon komen. Appeldoorn doelde natuurlijk op de wijn onder de kurk. Het werkte. Sinds 2021 ben ik vinoloog. En nu ook geïnteresseerd in de kurk zelf.

Hoe wordt een kurk gemaakt: creatief met kurk
Creatief met kurk, functionele CO2-opslag

Op Vitisphere kwam ik een leuk artikeltje tegen over kurken. Het magazine kreeg van kurkproducent Amorim Cork inzicht in de geheimen van de wereld van de kurk. Zo wordt een wijnkurk gemaakt.

Kurkeik (Quercus suber)

Portugal heeft de meest kurkeiken ter wereld, maar liefst 736.700 hectare. Dat is 33% van de globale kurkeikenaanplant. Spanje bezet de tweede plaats met 22%, gevolgd door Algerije 18% en Marokko 13% Frankrijk komt met 13% op de 5de plaats met toch nog een respectabele 92.000 hectare. Portugal produceert jaarlijks zo’n 157.000 ton kurk.

Doorlooptijd

Het duurt minimaal 43 jaar voordat van nieuwe aanplant wijnfleswaardige kurk kan worden geoogst. Na 25 jaar kan al wel de eerste keer het schors van de boom worden gehaald. En daarna om de negen jaar. Maar pas bij de derde oogst heeft voldoende kwaliteit om kurken van te maken. De Amorim-groep past druppelirrigatie in de kurkeikgaarden toe om de doorlooptijd met zo’n 10 jaar te verminderen.

Hoe wordt een kurk gemaakt: kurkeik na de oogst
Het kurk van deze kurkeik is voor de tweede keer geoogst. De volgende oogst is in 2031. foto Marion Bazireau

Oogst

Het oogsten van het schors gebeurt van mei tot augustus. Ervaren arbeiders verdienen dan het gemiddelde salaris van € 145 per dag. Daarmee is het volgens Amorim de best betaalde baan in de landbouw ter wereld.

Zo wordt een wijnkurk gemaakt

Twee leuke filmpjes over hoe de kurk, van kurkeik tot klaar voor in de fles, gemaakt wordt. Master of Wine Jamie Goode van de WineAnorak ging op onderzoek in Portugal.

Het oogsten van de schors van de kurkeik (4:21 minuten)
Van schors tot kurk voor in de fles (3:51 minuten)

CO2-wonder

Volgens Amorim heeft hun Neutrocork een enorme CO2-opslag van maar liefst 392 gram CO2 per kurk. De indrukwekkende koolstofdioxideopslag compenseert volgens het bedrijf ‘vaak de ecologische voetafdruk van de glazen fles’.

Wat er na het ontkurken met de kurk moet gebeuren, vertelt het verhaal niet. Want bij het verbranden van de kurk komt de CO2 weer vrij. Dus toch maar weer kurken sparen.


Bron voor dit artikel 7 chiffres que vous ne connaissez pas sur les bouchons en liège door Marion Bazireau


Gerelateerde berichten

Print Friendly, PDF & Email

3 gedachten over “Zo wordt een wijnkurk gemaakt”

Reacties zijn gesloten.