Komt de Champagne-hoogmoed voor de val?

Al een tijdje schrijf ik over de gestage verandering in de Champagne-consumptie, en recente ontwikkelingen bevestigen een voortdurende afkalving van deze ooit zo bruisende markt.

Volgens een recent artikel in het AD van correspondent Frank Renout is er namelijk een cultureel-culinaire revolutie in Frankrijk gaande. De Fransen drinken veel minder Champagne. Hun eigen bubbels zijn te duur geworden.

Inderdaad staat de Franse Champagne, traditioneel een symbool van toegankelijke luxe, onder druk door stijgende productiekosten en een groeiende voorkeur voor goedkopere alternatieven zoals de Italiaanse prosecco. De productiekosten van Champagne zijn gestegen door hogere prijzen voor druiven, arbeid, energie en materialen, en met name glas.

Dit heeft geleid tot een significante daling in de binnenlandse Franse consumptie van mousserende wijnen, waarbij veel consumenten overstappen naar alternatieven zoals prosecco, dat bijna 70% goedkoper is. Ondanks een recordomzet in 2022, wijst de langdurige trend op een krimpende markt.

Ondertussen suggereert onderzoek van de Braziliaanse Universiteit van Caxias do Sul dat de kwaliteit van mousserende wijnen geproduceerd via de Méthode Traditionnelle (gebruikt voor het maken van Champagne) en de Charmat-methode (gebruikt voor Prosecco) vergelijkbaar is. Dit roept vragen op over de waardepropositie van Champagne, gezien de hogere kosten.

Marketing en psychologie spelen een cruciale rol in de perceptie van kwaliteit; consumenten neigen naar de Méthode Traditionnelle op basis van reputatie, maar blindproeverijen laten een voorkeur voor de Charmat-methode zien. De vraag rijst nu of Champagne, met zijn toenemende verkoopprijzen en de opkomst van kwalitatief vergelijkbare, goedkopere alternatieven, nog steeds een betaalbare luxe is voor de gewone consument.

Bronnen:

AD: ‘Fransen laten hun eigen champagne links liggen: ‘Italiaanse Prosecco is bezig met opmars’ (27 december 2023)
Winecastr.com: ‘Is Champagne voor de gewone consument nog wel betaalbaar?’ (26 juni 2023)
Winecastr.com: ‘Champagne vs Prosecco: in kwaliteit weinig verschil?’ (12 mei 2023)

Gerelateerde berichten

Print Friendly, PDF & Email

1 gedachte over “Komt de Champagne-hoogmoed voor de val?”

Reacties zijn gesloten.