Is Champagne voor de gewone consument nog wel betaalbaar?

Champagne heeft een nieuw omzetrecord gevestigd in 2022, maar er is bezorgdheid dat Champagne te duur is voor de huidige consumenten. De prijs van druiven steeg met 10%; een kilo druiven kost nu ongeveer € 7. Waardoor de druiven bijna de helft van de kosten van het maken van een fles Brut Non-Vintage uitmaken. Daarnaast stegen de kosten voor arbeid, energie en verpakkingsmaterialen, en vooral glas (+ 40%). Dus is Champagne voor de gewone consument nog wel betaalbaar?

Charles Philipponnat, die Champagne Philipponnat (sinds 1522) leidt, legde uit dat rentetarieven een bijzondere zorg zijn voor de bedrijfstak. De rentetarieven zijn aan het veranderen, met huidige tarieven die iets boven de 2% liggen aan het begin van het jaar, en die nu naar 3% en hoger gaan. Voor een Champagnehuis zoals Philipponnat, dat voor vijf jaar aan voorraad heeft liggen, is zo’n verandering significant.

Er is bezorgdheid dat Champagne, dat zijn succes heeft opgebouwd door een toegankelijke luxe te zijn, te duur zal worden voor sommige van zijn huidige consumenten. Ze zouden minder kunnen gaan drinken of overstappen op alternatieven, zoals andere goedkopere mousserende wijnen of andere dranken, zoals Provençaalse rosé.

Ondanks deze zorgen benadrukken de belangrijkste spelers in de Champagne dat de verkoopontwikkelingen voor de bruisende Frans wijn positief zijn. De vraag is hoger dan de productie en de omzet heeft in 2022 een nieuw record bereikt. De combinatie van toenemende volumes, gekoppeld aan hogere Champagneprijzen, heeft de waarde van de verkoop naar een nieuw record geduwd, met een wereldwijd totaal dat voor het eerst de € 6 miljard overschrijdt.

Artikel: Does Champagne risk becoming too expensive? – the drinks business


Gerelateerde berichten

Print Friendly, PDF & Email

1 gedachte over “Is Champagne voor de gewone consument nog wel betaalbaar?”

Reacties zijn gesloten.