Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels)
Zijn de kwaliteiten van mousserende wijnen gemaakt volgens de Méthode Traditionnelle of de Charmat-Martinotti methode heel verschillend van elkaar?
Geschatte leestijd: 4 minuten
De Braziliaanse Universiteit van Caxias do Sul deed uitgebreid onderzoek naar de invloed van de productiemethodes Méthode Traditionnelle (Champagne) en de Charmat-methode (Prosecco) op de kwaliteit van mousserende wijnen. Beide methodes zijn populair voor het produceren van mousserende wijnen, maar ze verschillen in snelheid en hoeveelheid arbeid, en daardoor in de kosten (Cisilotto et al., 2023).
De verrassende conclusie: mousserende wijnen, gemaakt volgens beide methodes, zijn in elk opzicht vergelijkbaar.
Bij de Méthode Traditionnelle (Champagne, Crémant, Cava*) krijgt de basiswijn een tweede gisting in de fles waarbij koolzuurgas (CO2) ontstaat. Bij de Charmat-methode (Prosecco, Asti Spumante, Lambrusco*) is de tweede gisting in grote roestvrijstalen hermetisch afgesloten tanks. Dus ook bij die methode kan het koolzuurgas geen kant op en blijft perfect in de wijn.
Men beschouwt de Méthode Traditionnelle over het algemeen als een langzamer en duurder proces dan de Charmat-methode.
De voor het onderzoek gebruikte basiswijn – voor beide methodes gelijk – was een blend van Chardonnay (36%), Riesling (30%) en Pinot Noir (34%). De onderzoekers gebruikten chemische analyses, sensorische tests, ervaren consumenten en professionals om te proeven. En een expertpanel om de ontwikkeling van de wijnen gedurende 25 maanden te beoordelen.
Uit de onderzoeksresultaten bleek dat er geen aanzienlijk verschil was tussen de kwaliteit van de wijnen, geproduceerd met beide methoden. Hoewel er enige verschillen waren in chemische samenstelling en sensorische eigenschappen, waren deze verschillen niet groot genoeg om een duidelijk onderscheid te maken tussen de twee soorten mousserende wijnen.
De bevindingen suggereren dat beide productiemethoden zijn te gebruiken om kwalitatief hoogwaardige mousserende wijnen te produceren. Daarbij benadrukken de onderzoekers dat het niet betekent dat de Méthode Traditionnelle overbodig is. De keuze voor een productiemethode hangt af van de gewenste smaak, stijl en het beschikbare (marketing)budget.
Marketing en psychologie
De onderzoekers verwijzen in hun publicatie ook naar andere onderzoeken waaruit blijkt hoe communicatie en marketing onze voorkeuren en aankoopgedrag beïnvloeden.
Zo onderzocht Riccardo Vecchio de Rol van het productieproces en informatie over kwaliteitsverwachtingen en percepties van mousserende wijn. In de loop van de tijd hebben communicatie en marketing de nadruk gelegd op ‘de betere kwaliteit van traditionele mousserende wijnen’. Met als gevolg dat consumenten wijnen die op andere manieren zijn geproduceerd, negeren. Zelfs zonder ze eerst te proberen (Vecchio et al., 2018).
Vecchio wilde weten in hoeverre de mate van kennis over het productieproces van de Méthode Traditionelle en de Charmat-methode de voorkeuren van de consument kan beïnvloeden. Bij het volledig blind en zonder informatie proeven van de wijnen, ging de voorkeur uit naar de Charmat-methode. Kregen ze alleen gedetailleerde informatie over het productieproces, dan ging de voorkeur van de consumenten – dus zelfs zonder de wijnen te proeven – uit naar de Méthode Traditionelle.
Een ander min of meer vergelijkbaar onderzoek ging over de voorkeur van Australische consumenten voor verschillende mousserende wijnen, en de invloed van de wijnstijl en de gelegenheid op hun aankoop- en consumptiegedrag (Verdonk et al., 2021). De proefpanelleden associeerde vooraf Champagne met feestelijkheden en zagen het als een duur maar verfijnd luxe product. Maar bij het proeven werden aanzienlijk lagere waarderingsscores gegeven aan Champagne en ander mousserende witte wijnen en rosés [Méthode Traditionnelle] ten opzichte van de verwachtingen. En alhoewel twee derde van de consumenten nog nooit Prosecco [Charmat-methode] had gekocht, werd deze mousserende wijnstijl positief beoordeeld en konden consumenten van het proefpanel zich goed voorstellen dat ze bij verschillende gelegenheden Prosecco zouden drinken.
* Enkele voorbeelden
Wijn gemaakt volgens de Méthode Traditionnelle:
- Champagne (Frankrijk) – In de Champagne-regio in Frankrijk produceert men uitsluitend deze bekende mousserende wijn volgens de Méthode Traditionnelle.
- Cava (Spanje) – Cava is een Spaanse mousserende wijn die voornamelijk wordt geproduceerd in de Penedès-regio in Catalonië, en het wordt ook gemaakt volgens de Méthode Traditionnelle.
- Crémant (Frankrijk) – Crémants zijn Franse mousserende wijnen geproduceerd buiten de Champagne-regio, maar nog steeds volgens de Méthode Traditionnelle.
- Franciacorta (Italië) – Dit is een Italiaanse mousserende wijn geproduceerd in de Lombardije-regio, die ook gebruikmaakt van de Méthode Traditionnelle.
Wijn gemaakt volgens de Charmat-methode:
- Prosecco (Italië) – De Italiaanse mousserende wijn (spumante), Prosecco, wordt voornamelijk in de regio’s Veneto en Friuli-Venezia Giulia geproduceerd, meestal met behulp van de Charmat-methode.
- Lambrusco (Italië) – Lambrusco is een licht mousserende rode wijn uit Italië, voornamelijk geproduceerd in de regio Emilia-Romagna, en ook weer met de Charmat-methode.
- Asti Spumante (Italië) – Dit is een zoete mousserende wijn uit de regio Piemonte in Italië, die gebruikmaakt van de Charmat-methode voor de productie.
2 gedachten over “Champagne vs Prosecco: in kwaliteit weinig verschil?”
Reacties zijn gesloten.