Asperges en wijn: wat is de perfecte combinatie?

Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels)

Asperges zijn een ware delicatesse en horen bij het begin van de lente. Ze zijn verkrijgbaar in wit en groen. De bereidingswijzen en de toegepaste sausen verschillen nogal, en hebben daardoor een grote invloed op de keuze van de best passende wijn.

Het combineren van asperges en wijn is een ware kunst, waarbij rekening gehouden moet worden met zowel de bereidingswijze als de begeleidende sauzen. Of je nu kiest voor witte of groene asperges, er is altijd wel een ideale wijn die de smaken van deze veelzijdige groente naar een hoger niveau tilt. Experimenteer met verschillende wijn-en-aspergecombinaties om jouw perfecte match te vinden en geniet van de heerlijke smaken die deze voorjaarsdelicatesse te bieden heeft.

Witte en groene asperges: wat is het verschil?

Witte asperges, vaak het witte goud genoemd, onderscheiden zich door hun zachte, romige smaak en textuur. Ze groeien onder de grond, waardoor ze hun bleke kleur behouden. Met zijn delicate smaken vraagt deze lentelekkernij om een fruitige, aromatische en een wat minerale wijn.

Groene asperges groeien bovengronds en krijgen hun karakteristieke groene kleur door blootstelling aan zonlicht. Groene asperges hebben een meer uitgesproken, licht bittere smaak en een stevigere textuur. Ze passen wat beter bij smaakintensievere maaltijden en geven een leuke contrasterende kleur aan gerechten.

Aspergebereiding en sauzen: invloed op wijnkeuze

Muscat van Cave de Cleebourg

De bereidingswijze van asperges en de sauzen waarmee ze geserveerd worden, zijn van grote invloed op de wijnkeuze.

Klassiek bereide witte asperges

Deze worden vaak geserveerd met gesmolten boter, ham en een gepocheerd of verkruimeld gekookt ei. Een klassieke witte wijn, zoals een Elzasser Muscat of een Nederlandse Auxerrois, is hier een goede keuze. Deze wijnen hebben een fris, licht zuurtje dat mooi samengaat met de romige smaak van de asperges en de rijke saus.

Groene asperges

Door hun stevigere textuur en uitgesproken smaak kunnen groene asperges goed gecombineerd worden met meer krachtige witte wijnen. Denk bijvoorbeeld aan een Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner of een Verdejo. Deze wijnen bieden een mooie balans tussen frisheid en complexiteit, waardoor ze de groene asperges perfect aanvullen.

Asperges met saus op basis van room of kaas

Wanneer asperges geserveerd worden met een romige saus, zoals een kaassaus of een roomsaus met kruiden, kan een ronde, volle witte wijn een goede match zijn. Een Chardonnay met een lichte houtrijping of een Viognier zijn hier uitstekende keuzes.

Asperges met vinaigrette of citrusdressing

Asperges met een frisse, zurige dressing vragen om een levendige, verfrissende witte wijn. Een Albariño, Vermentino of een Picpoul de Pinet zijn goede opties, dankzij hun frisse zuren en subtiele mineraliteit.

Enkele extra tips

  • Houd in gedachten dat een te zware of tanninerijke wijn de delicate smaak van asperges kan overheersen. Kies daarom eerder voor een frisse, lichte tot medium-bodied witte wijn.
  • Over het algemeen geldt dat witte wijnen met een wat hogere zuurgraad goed samengaan met asperges, omdat de zuren helpen om de smaken te versterken en het gerecht in balans te brengen.
  • Bedenk dat het kiezen van de perfecte wijn vooral een kwestie van persoonlijke smaak is. Wat voor de één een perfecte combinatie is, kan voor de ander minder aantrekkelijk zijn. Probeer dus verschillende wijnen uit om te ontdekken welke combinatie jou het meest aanspreekt.

Recepten

Peter Meijrink en Jerry Overheem van restaurant de Bronckhorst met asperges.
Peter Meijrink en Jerry Overeem

In Wijnbrief #5 van Wijnkoperij Meijrink geeft Jerry Overeem van restaurant de Bronckhorst uit Rheden een verrassend recept voor gefrituurde asperges. Peter Meijrink heeft er drie passende wijnen als tip: Een Grauburgunder (Pinot Gris) van Rings uit de Pfalz, een Pinot Grigio van Bidoli uit het Italiaanse Friuli en een mooie strakke Sauvignon Blanc van Domaine la Chapinière uit de Loire, Frankrijk.

Bij reerugmedaillons met witte asperges past overigens ook uitstekend een wat meer verfijndere rode wijn. Denk aan een Pinot Noir uit de Bourgogne of een Duitse Spätburgunder uit de Ahr. Wijnen van de Italiaanse Nebbiolo-druif kunnen ook erg goed; Barolo of Barbaresco bijvoorbeeld.

Met deze kennis en tips op zak ben je helemaal klaar om te genieten van een heerlijke maaltijd met asperges en de perfect bijpassende wijn. Proost op een smakelijke lente!


Gerelateerde artikelen

Print Friendly, PDF & Email