No/Lo-alcohol revolutie in het VK. Volgt Nederland?

De Britse alcoholmarkt ondergaat een verschuiving naar alcoholvrije en alcoholarme (no/lo) dranken. De belangrijkste oorzaken volgens onderzoeksbureau ISWR zijn trends in matiging en veranderingen in accijnzen in het VK. De totale markt voor alcoholische dranken zal naar verwachting met 1% CAGR – Compound Annual Growth Rate, het jaarlijks samengesteld groeipercentage – dalen in de komende vijf jaar, terwijl het segment No/Lo-alcohol in het VK naar verwachting aanzienlijk zal groeien.

Belangrijkste ontwikkelingen

Marktdaling en groei van No/Lo-alcohol

 • De Britse alcoholmarkt kende een volumekrimp van 2% tussen 2022 en 2023; een voortzetting van de trend van 2018 tot 2023.
 • No/Lo-alcoholische dranken presteerden beter: met een volumegroei van 47% van 2022 tot 2023 en een verwachte CAGR van 19% van 2023 tot 2028.
 • Dit segment zal tot 2028 naar verwachting £ 0,8 miljard aan waarde aan de markt toevoegen.

Alcoholarme dranken

alcoholvrije wijn krijgt eindelijk waardering
 • De verkoopvolumes van alcoholarme dranken verdubbelden bijna in 2023. Met vooral voor alcoholarm bier aanzienlijke groeiverwachtingen.
 • Veel merken verlagen hun alcoholgehalte (ABV – alcohol by volume) om te profiteren van het nieuwe accijnzenstelsel[1], hoewel wijn met de komende veranderingen in 2025 voor andere uitdagingen staat.

Consumentengedrag en markttrends

 • Economische druk leidt ertoe dat consumenten op zoek gaan naar meer waar voor minder geld, wat de uitgaven aan alcohol beïnvloedt.
 • De groei in het No/Lo-alcohol segment is gedeeltelijk te danken aan toenemende matiging en de flink gestegen kosten van levensonderhoud.

Specifieke categorieën

 • Wijn: aanhoudende volumekrimp met een daling van 4% in 2023 en een verwachte -3% CAGR van 2023 tot 2028. Voor mousserende wijnen zoals Engelse mousserende wijn en Crémant zijn er lichtpuntjes.
 • Bier: Bescheiden volumekrimp van 2% in 2023, met groei in premium pils en stout. Bier is een belangrijke drijvende kracht achter de groei van alcoholvrije producten.
 • RTD’s (ready to drink): De verwachting is dat het gebruik zal toenemen, met een volumestijging van 2% in 2023. (In 2020 groeide de wereldwijde markt voor RTD’s met 43%.)
 • Gedistilleerde dranken: Verwacht worden bescheiden dalingen in enkele cijfers, met gin als mogelijk grootste verliezer. Daar staat tegenover dat gedistilleerde dranken op basis van agave (tequila, cocktails zoals Margarita, Seabreeze en Grasshopper) groei laten zien.

Alcoholvrije producten

 • De markt voor alcoholvrije dranken groeide met 17% in 2023 en zal naar verwachting groeien met een volume CAGR van 4% van 2023 tot 2028.

Wetgeving VK

  Wijn zal in 2025 met nieuwe uitdagingen te maken krijgen, wanneer verdere herzieningen van het Britse accijnsstelsel worden doorgevoerd. De wijzigingen tot nu toe hebben geleid tot een gelaagd systeem, waarbij producten worden belast op basis van hun alcoholgehalte. In februari 2025 zal de huidige enkelvoudige belasting die wordt betaald op wijnen van 11,5-14,5% ABV, het overgrote deel van de categorie, worden vervangen door maximaal 30 verschillende accijnsbedragen. Dat zal waarschijnlijk leiden tot prijsstijgingen voor ongeveer driekwart van de stille wijnen

  Nederlandse markt een trendvolger?

  De kwaliteit en het aanbod van alcoholvrije wijn nemen snel toe, met een jaarlijkse groei van 20%. Hoewel nog niet op het niveau van 0.0 bier en spirits, verbeteren technologieën om alcoholvrije wijn te maken en gaat de smaak vooruit. Experts zien kansen voor de horeca door het inspelen op de groeiende vraag naar gezondere alternatieven, wat uiteindelijk de omzet kan verhogen. (Uit: De opmars van alcoholvrije wijn: ‘Een goed aanbod verhoogt de omzet’. Horeca platform ENTREE)

  Eind 2022 voerde Delta Wines en Pitch PR een onderzoek uit onder 152 professionals in de wijnindustrie. De resultaten toonden dat 65% van de respondenten –  retailers, importeurs en sommeliers/horecapersoneel – alcoholvrije opties aanbiedt, en 54% ziet een groeiende vraag. Vooral vrouwen van 20-40 jaar uit de Randstad tonen interesse. Ook zien de professionals een verbetering in de kwaliteit van alcoholvrije wijnen. De populariteit van alcoholvrije mousserende wijnen en ready-to-drink opties groeit, aldus de enquête. Lees meer op: De CaféKrant.

  Bron: ISWR No- and low-alcohol drinks outperform a declining UK alcohol market


  [1] Vanaf 1 augustus 2023 was er een accijnsverlaging in het VK voor dranken onder de 8,5% alcohol als ze verkocht worden in de horeca. Voor onder andere wijn betekende dat 23% lagere accijns.


  Dit vind je misschien ook interessant

  Print Friendly, PDF & Email