Britten besparen op uitgaan, liever kwaliteit thuis

In Nederland kan vooral de wijnhandel profiteren van veranderend consumentengedrag

Hoewel de waardering van hun [financiële] vooruitzichten onder Britse alcohol drinkende consumenten relatief laag blijft, zijn er toch tekenen dat hun toekomstperspectief verbetert. Het consumentenvertrouwen is sinds september 2022 gestegen en consumenten hebben het idee dat ze hun rekeningen [nog steeds] kunnen betalen. Opvallend daarbij is, volgens het meest recente consumentenonderzoek van IWSR, dat Britse consumenten nu meer tevreden zijn dan in de herfst van 2022.

Ondanks de verbetering van het consumentensentiment blijven Britse alcohol drinkende consumenten doelbewust hun beschikbaar inkomen uitgeven. Veel respondenten gaven aan dat uitgaven aan alcohol een van de eerste kostenposten is waarop zij bezuinigen. Om de stijgende kosten te compenseren, passen ze hun consumptiepatroon aan; de Britten besparen op uitgaan. Uitgaan zien ze als een meer incidentele luxe, terwijl regelmatig thuis socializen en cocoonen aan populariteit wint.

Consumenten in het VK reageren verschillend op de gevolgen van de stijgende inflatie. De onderzoekers ontdekten twee belangrijke gedragsveranderingen:

1. Behoud van momenten die er toe doen

De meerderheid van de Britse alcohol drinkende consumenten gaat nog steeds uit. En als ze dat doen, dan willen ze zichzelf nog steeds verwennen. Maar veel mensen kiezen er echter voor om minder vaak uit te gaan. Op die manier kunnen ze geld reserveren voor af en toe een wat luxere avond. Ongeveer een derde van de respondenten verwacht minder of helemaal geen gebruik (meer) te maken van de horeca.

2. Het discretionair inkomen gerichter inzetten voor essentiële zaken

Zorgen over persoonlijke financiën, vooral onder millennials, leiden ertoe dat consumenten eerder bezuinigen op alcohol dan op andere uitgaven. Een derde van de Britse alcoholconsumenten trakteert zichzelf thuis liever op een a better-quality drink, dan te gaan stappen.

Naschrift Reinier Broeks

Ook in Nederland is met name de wijn drinkende consumenten steeds selectiever. Ze hebben meer aandacht voor kwaliteit en duurzaamheid (biologisch) en willen daar best wel geld aan uitgeven. En wanneer het Nederlandse consumentengedrag ook maar enigszins lijkt op dat van de Britten, dan zijn er zeker kansen voor de Nederlandse wijnhandel. Door bijvoorbeeld meer aanbod ‘op maat’. En gerichter importeren van wijnen van kleinere producenten die streven naar duurzame en biologische wijnproductie. Zo kan de Nederlandse wijnhandel zich nog beter onderscheiden van de bulkwijnen uit het supermarktkanaal en worden wijnliefhebbers op hun wenken bedient.


Bron: IWSR drinks market analysis

Gerelateerde berichten

Print Friendly, PDF & Email

2 gedachten over “Britten besparen op uitgaan, liever kwaliteit thuis”

Reacties zijn gesloten.