Franse wijnconsumptie in 60 jaar 70% afgenomen. Sociaal plan lijkt onvermijdelijk.

Bernard Farges, voorzitter van het Nationaal Comité voor Wijnen met Oorsprongsbenaming en Geografische Aanduiding (CNIV) en Samuel Montgermont, voorzitter van Vin & Société, maken zich ernstig zorgen over de enorme daling in de afgelopen 60 jaar van wijnconsumptie – de déconsommation – door de Fransen.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie, 15 december jl., kwamen beide heren met de zorgwekkende constatering dat in 60 jaar tijd de consumptie van wijn van meer dan 120 liter per persoon per jaar (1960), is gedaald naar minder dan 40 liter per jaar in 2020. Onder jongeren onder de 35 jaar is de daling nóg sterker.

Ondanks de forse daling is de wijnconsumptie in Frankrijk nog altijd goed voor zo'n 3,5 miljard flessen wijn per jaar (2018).

Sociaal plan

‘De deconsumptie van wijn in Frankrijk versnelt’, benadrukte Bernard Farges. ‘Met grote culturele, sociale en economische gevolgen. Wij geloven dat er snel een groots en historisch sociaal plan voor de sector moet komen.’ Want zo niet, dan verwacht hij dat de komende 10 jaar 100.000 tot 150.000 banen gevaar lopen.

Frages en Montgermont zien een drietal oorzaken voor de teruggang in de wijnconsumptie:

Samuel Montgermont en Bernard Farges
  • Het volksgezondheidsbeleid en de stigmatisering van de wijn. De gezondheidsautoriteiten zijn overgestapt van een benadering van matiging naar een benadering van onthouding;
  • Belangrijke oorzaak is een grote gastronomische verandering in de samenleving. Maaltijden zijn ongestructureerd, steeds minder mensen drinken wijn bij de lunch en mensen trekken nauwelijks nog een fles wijn in hun eentje open;
  • De wijnsector heeft onvoldoende aandacht besteed aan deze ontwikkelingen en zich nauwelijks gericht op potentiële nieuwe wijndrinkers.

De twee bestuurders van de belangenorganisaties roepen op tot benadrukken van de sociale functies van wijn. Een ‘produit plaisir créateur de sociabilité, de partage, de conversation‘. Wijn moet weer een product worden dat plezier geeft, samen wordt gedronken en conversatie bevordert.

Schuld van rode wijn

De terugval in de wijnconsumptie komt volgens Christophe Esclangon, algemeen directeur van de Cave de Gigondas, vooral voor rekening van rode wijn. Sinds april vorig jaar (2022) is de omzet met ongeveer 10% gedaald ten opzichte van 2021. En tegelijkertijd neemt de vraag naar witte wijn toe. Voor Esclangon is het aanpassen van het Cahier des Charges – de regels voor het verbouwen van wijn in de appellatie Gigondas net op tijd geregeld. Er zijn nu mogelijkheden om naast de rode wijn ook witte wijn te gaan maken. Dat kan een deel van het verlies opvangen.

Jean-François Bergeron van Domaine Bergeron uit de Beaujolais had een 5 tot 7% lagere omzet. Zijn oplossing was om wijnaankopen vanaf 30 flessen gratis te verzenden. Dat werkte goed. En de Beaujolais Nouveau deed het gelukkig goed, ondanks de prijsstijging van 30 tot 40 cent per fles. Bergeron is blij met de positieve dynamiek in de Beaujolais. [Rode Beaujolais wordt gemaakt van de Gamay-druif en is goed voor zo’n 96% van alle wijnproductie in de regio]


Bron

Reussir Vigne – Il faut urgemment enrayer la chute de la consommation de vin
Vitisphere – La déconsommation de vin gagne du terrain, mais les vignerons résistent


Naschrift

Omdat 120 liter wijn per persoon in 1960 me wel wat veel leek, ben ik gaan zoeken naar de onderbouwing van die cijfers. Helemaal terug tot 1960 is niet gelukt, maar op de website van de Franse overheid gouvernement.fr vond ik een grafiek over de wijnconsumptie in Frankrijk vanaf 1990.

Wijnconsumptie Frankrijk per persoon per jaar vanaf 1990

Begeleidende tekst bij de grafiek: La consommation de vin par les Français est pourtant en baisse continue depuis plus de quarante ans, passant de 92 litres par an et par habitant en 1980 à 40 litres en 2019. De consumptie van wijn door de Fransen daalt echter al meer dan veertig jaar continu, van 92 liter per jaar en per inwoner in 1980 tot 40 liter in 2019.

Door deze officiële tekst is het aannemelijk dat de wijnconsumptie in Frankrijk in 1960 rond de 120 liter per persoon per jaar lag.


Gerelateerde berichten

Print Friendly, PDF & Email

3 gedachten over “Franse wijnconsumptie in 60 jaar 70% afgenomen. Sociaal plan lijkt onvermijdelijk.”

Reacties zijn gesloten.