Koolstofzak beschermt druiven tegen rook

Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels)

Brandlucht

Bosbranden zijn catastrofaal voor de natuur. Helaas komen ze door klimaatverandering steeds vaker voor. Omliggende wijnbouwgebieden, niet rechtstreeks door het vuur getroffen, hebben wel heel veel last van rookschade. De rook tast de druiven aan waardoor ze onbruikbaar zijn voor wijnproductie.

In 2020 ging naar schatting vier procent van de Australische wijndruiven als gevolg van rookschade verloren. In Californië daalde de druivenoogst met bijna 14%.

De rookgeur treedt op omdat de druiven de vluchtige stoffen die in de rook aanwezig zijn, absorberen. De wijn krijgt een onaangename rokerige, rubberachtige en medicinale smaak en is onbruikbaar voor verkoop.

Koolstofzak

Onderzoekers aan de Universiteit van Adelaide (Australië) ontwikkelde een zak met actieve koolstof die, om de druiventros gebonden, voorkomt dat het fruit met de rook in contact komt.

De eerste onderzoeksresultaten zijn bemoedigend. Wijn, gemaakt van ingepakte druiven die aan rook waren blootgesteld, was sensorisch niet te onderscheiden van wijn die met ‘normale’ druiven was gemaakt.

Hoofdonderzoeker professor Kerry Wilkinsonis heel positief, maar ziet nog wel enkele nadelen. ‘De zakken scheuren gemakkelijk, de arbeidskosten van het aanbrengen van de zakken zijn hoog en er is kans op vezelresten van de zak in de wijngaard en in de wijn.’ Ook wil Wilkinson nog uitgebreid bestuderen wat de effecten van de actieve koolstof-zak zijn op de fotosynthese, de opbouw van de druiventros, de ziektedruk en de verminderde luchtstroom rondom de druiven.

Flinke kostenpost

Belangrijk aspect bij deze innovatieve oplossing is de balans tussen kosten en baten. Het aanbrengen van een zak is kostbaar. Het resultaat is echter wel bruikbare druiven om wijn van te maken. En de druiven zijn perfect beschermd tegen vogels.

Bron: WineTitels.com


Gerelateerde berichten

3 gedachten over “Koolstofzak beschermt druiven tegen rook”

Plaats een reactie