En weg is de romantiek …

Hoe zelfrijdende tractoren werken aan je volgende glas wijn

Het hele jaar zijn de wijnboeren bezig in de wijngaard. Snoeien, onkruid bestrijden, bladmanagement, groene oogst, ziektes aan banden leggen en uiteindelijk de oogst zelfs. Volop romantiek. Tientallen mensen in de wijngaard met snoeischaren en grote bakken op hun rug, zwoegend door de wijngaarden om uiteindelijk uw glas te vullen met heerlijke wijn. Maar hoe lang nog?

Andrew Kersley – CEO van de tech-startup Smart Machine uit Blenheim, Marlborough, Nieuw-Zeeland – ontwikkelde samen met Pernod Ricard Winemakers de Autonomous Vineyard Tractorover (ATV).

De technologie is de eerste die wijnbouw, engineering, kunstmatige intelligentie, machine learning en robotica combineert met diepgaande kennis van de wijnbouw en wijngaardprocessen om taken uit te voeren zoals maaien, mulchen, bladeren verwijderen en snoeien. De tractoren navigeren zelfstandig door vooraf bepaalde ‘missies’ in de wijngaard, toegewezen door een operator.

De autonome robottractoren van Smart Machine
De autonome robottractoren van Smart Machine. Foto Smart Machine

Love or fear them. Houd van ze of ben bang voor ze. Robots nemen langzaamaan een deel van onze taken over. Ook in de wijngaard’, zegt Kersley. ‘Ze nemen de wereld misschien nog niet over maar dragen vanaf nu wel bij aan je volgende glas wijn.’

Kijk hier het filmpje van 1 News – New Zealand


Gerelateerde artikelen

Print Friendly, PDF & Email

1 gedachte over “En weg is de romantiek …”

Reacties zijn gesloten.