BEAUJOLAIS

De 12 Crus van de Beaujolais

De Beaujolais, gelegen in het gastronomische hart van Frankrijk, staat bekend om wijnen met unieke en uitzonderlijk terroir . Deze regio is trots op haar tien crus – Brouilly, Côte de Brouilly, Régnié, Chiroubles, Fleurie, Morgon, Chénas, Moulin-à-Vent, Juliénas en Saint-Amour. Allemaal onderscheidende wijngebieden die elk een eigen karakteristieke wijn produceren. Deze cru’s zijn een essentieel onderdeel van de Beaujolais appellatie. Het is een kwaliteitsaanduiding die de authenticiteit en het unieke karakter van deze wijnen garandeert.

10 Cru’s

Er zijn 12 appellaties: de Beaujolais AOP, die de basis vormt van de regio’s wijnproductie, de Beaujolais Villages AOP en de 10 Cru’s die wijnen van een hogere kwaliteit vertegenwoordigen, vaak geproduceerd in specifieke dorpen of gebieden met een nog gunstiger terroir. In 2018 riep de UNESCO de regio tot UNESCO Geoparc, een titel die de unieke geologische kenmerken van het gebied en het belang ervan voor de lokale wijnproductie onderstreept.

Binnen enkele jaren krijgt de regio er een nieuwe appellatie bij, Pierres Dorées, die een nieuwe dimensie toevoegt aan de diversiteit van de wijnen uit deze streek. Bovendien zijn er plannen om sommige wijngaarden in Fleurie, Brouilly en andere gebieden op termijn te upgraden naar Premier Cru-status, wat de kwaliteit en het prestige van Beaujolais-wijnen verder zal verhogen.

Kenmerkend voor de Beaujolais is dat alle rode wijnen uitsluitend zijn gemaakt van de Gamay-druif. Deze druif is de kern van de regio’s identiteit. Dat wordt benadrukt door het jaarlijkse Concours International du Gamay in Lyon. Dit evenement laat de veelzijdigheid en de kwaliteit van de Gamay-druif zien, en de uitzonderlijke wijnen die ermee geproduceerd worden.

De charme van het prachtige gebied heeft ook de muziekwereld bereikt, met talrijke liedjes gewijd aan deze betoverende regio. Ik heb een Spotify-playlists samengesteld met songs die zijn gewijd aan de Beaujolais. Dat illustreert de diepe culturele impact en de blijvende aantrekkingskracht van deze unieke wijnstreek. Met een rijke geschiedenis, een gevierde wijnproductie en een bloeiende culturele invloed, blijft de Beaujolais een onmisbaar onderdeel van de Franse wijncultuur.

Interessante websites

Spotify


Gerelateerde artikelen

Print Friendly, PDF & Email