Nieuwe website Domein Hof te Dieren, én webshop

Domein Hof te Dieren heeft onlangs haar vernieuwde website gelanceerd. Naast dat de informatie over wijnboer Youp Cretier en zijn wijngaard overzichtelijker is gepresenteerd, heeft de website nu een webshop.

Domein Hof te Dieren Youp Cretier
Youp Cretier

De geheel biologische ommuurde wijngaard van ruim 2 hectare is tevens zorgboerderij en dagcentrum. Daarmee heeft de regio volgens Cretier ‘een uniek project binnen haar grenzen, waarmee zij met trots kan bogen op een bijzonder sociaal, cultureel en educatief initiatief voor iedere burger, jong of oud’.

Geschiedenis

De eerste beschrijvingen over het huidige Hof te Dieren dateren van het jaar 1168. Daarvoor is bekend dat er een boerderij heeft gestaan. De hoofdvormen van het Hof te Dieren zijn echter ontstaan in 1647, met de verwerving door Prins Willem II. Hij liet een jachtslot bouwen, zijn opvolger Stadhouder Willem III verfraaide het geheel en liet er toen al “wijnbergen” aanleggen. De huidige wijngaard laat dus geschiedenis herleven.

In het voorjaar van 2004 heeft Cretier het terrein van de oorspronkelijke moestuin voor langere tijd van de Stichting Twickel gepacht en is er begonnen met de voorbereidingen van de aanleg van de wijngaard. Juist de ligging en de grondsoort maken deze locatie bij uitstek geschikt voor het telen van druiven. Een lichte helling naar het zuidoosten, afgeschermd door een muur en hoge bomen tegen de koude en vochtige wind uit het noorden en westen. De bodem bestaande uit Veluwse löss heeft inmiddels bewezen een uitstekende wijn op te kunnen leveren.

Het complete assortiment van Domein Hof te Dieren; inclusief Tropje, de versterkte wijn.
Het complete assortiment van Domein Hof te Dieren; inclusief Tropje, de versterkte wijn.

Biologisch

Al sinds 1992 is het terrein van de wijngaard biologische grond. Sinds die tijd zijn er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmeststoffen meer gebruikt. Het stuk grond heeft dus een biologisch certificaat van de stichting Skal, het instituut dat de uitvoering en controle op o.a. het EKO-keurmerk verzorgt. De wijnen zijn dan ook biologisch gecertificeerd.


Gerelateerde artikelen

Print Friendly, PDF & Email