Frojolais, een verfrissende cocktail uit de Beaujolais

Rode Beaujolais, frambozensiroop, Dubonnet rouge, citroensap en crushed ice. Dat zijn alle ingrediënten voor een Frojolais, een verfrissende cocktail uit de Beaujolais, op basis van de rode Beaujolais-wijn.

Frojolais, een frisse cocktail met Beaujolais

Frojolais is het antwoord op Frosé (bevroren rosé met aardbeiensiroop). De rosé moet eerst een uur of 6 in de vriezer terwijl de Frojolais binnen 5 minuten op tafel staat.

Uiteindelijk zijn het allemaal variaties op een thema: gekoelde, ijskoude of bevroren wijn met iets erin. Misschien ken je ook wel Friesling (bevroren Riesling met perzik) of Francerre (bevroren Sancerre met limoen, wodka en suikerwater).

Stuk voor stuk heerlijke drankjes, maar het kost tijd om ze te maken. Meestal meerdere uren aan voorbereiding (invriezen en zo). Frojolais daarentegen is klaar in een handomdraai.

Recept Frojolais (< 5 min.)

Ingrediënten

  • 200 ml fruitige rode Beaujolais zonder ‘hout’
  • 20 ml Dubonnet rouge (Campari als het echt niet anders kan)
  • 30 ml (2 eetl.) frambozensiroop
  • 15 ml (1 eetl.) (verse) citroensap
  • Crushed ice of gewoon wat ijsblokjes

Bereiden

  • Doe de wijn, de Dubonnet, de frambozensiroop en het citroensap met wat ijsblokjes in een shaker
  • Goed schudden om de drank te mengen en te koelen
  • Doe het crushed ice in een glas en schenk de drank erover

Eigenlijk zijn er voor een lekkere Frojolais maar twee voorwaarden: gebruik de 4 ingrediënten, en gebruik ijs om de Frojolais ijskoud te drinken.

Crushed ice kan je snel maken door ijsblokjes in een theedoek te doen en dan de blokjes kapot te slaan op iets hards – het aanrecht of de vloer of zo. In een blender kan uiteraard ook. Of in een plastic zak, in een theedoek met een deegroller.

Wijnkoperij Meijrink in Velp heeft een groot assortiment Beaujolais-wijnen. Alle 10 Cru’s, Beaujolais en Beaujolais Villages, en ook witte Beaujolais (Chardonnay-druif). En tegen verrassende betaalbare prijzen.


Gerelateerde artikelen


Print Friendly, PDF & Email