5 vragen om aan de sommelier te stellen

De wijnkaart inzien en daarna in gesprek moeten met de sommelier over een geschikte wijn, is vaak aanleiding voor ongemakkelijke situaties. Je wilt niet afgaan voor je gast(en) en je wilt niet leeglopen op de kosten. En eigenlijk het allerbelangrijkste: de wijn moet passen bij het gerecht. Dus wat doen we? We kiezen een wijn en kijken daarbij vooral naar de prijs. Omdat budget het belangrijkste is, want het moet wel gezellig blijven.

Brainscape, een bedrijf dat online-flashcards maakt over heel veel onderwerpen waaronder wijn, benaderde wijnexpert Sarah Looper. Zij bedacht 5 vragen (lees hier het artikel) die je een sommelier kunt stellen om tot de perfecte wijn te komen; passend bij je budget én bij het gerecht.

Vraag 1 – de budgetvraag

Wat is jouw favoriete wijn voor minder dan … ? (bijvoorbeeld € 50,00)

Vraag 2 – de smaakvraag

We gaan … (gerecht) bestellen. Welke wijn past daar volgens jou het beste bij?

Vraag 3 – de eigen-voorkeur-vraag

Ik houd meestal van … (bijvoorbeeld Sauvignon blanc). Zijn er wijnen die daar qua stijl bijpassen?

Vraag 4 – de uitdagingsvraag

Welke wijn op de wijnkaart vind jij op dit moment echt spannend?

Vraag 5 – de verdiepingsvraag

Wat kun je me (nog meer) vertellen over dit wijnhuis/het oogstjaar/de druif?

Met deze vragen heeft de sommelier een duidelijk beeld van wat je wensen zijn en kan hij tot een keuze komen die aan alle criteria voldoet. In plaats van een awkward gesprek dat de hele avond kan verpesten, is er nu een dialoog opgang gekomen waardoor iedereen kan shinen. De sommelier voorop.

 

Print Friendly, PDF & Email

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: