Communard, een verrassend aperitief uit de Beaujolais

Voeg 5 delen goed gekoelde rode Beaujolais-wijn bij 1 deel Crème de Cassis in een wijnglas, een beetje walsen, en klaar is je Communard.

Aperitief

Een Communard is een verrassend aperitief uit de Beaujolais waarbij de frisse aroma’s van kersen in de wijn worden versterkt door de Crème de Cassis – van L’Héritier Guyot uit Dijon, natuurlijk.

Perfect als aperitief – het doet denken aan Port, maar dan wat lichtvoetiger – of als begeleider van het kaasplankje, met vooral wat romige kazen (Brillat Savarin) of licht pittige kazen (Persillé du Beaujolais), na het diner.

Een Communard is een Kir op basis van een rode wijn van de Gamay-druif (Beaujolais). In de Bourgogne heet deze cocktail een Cardinal, maar dan op basis van de Pinot Noir-druif. In tegenstelling tot Kir, waarvan Félix Kir, een kanunnik uit Dijon de naamgever was, is de herkomst van naam van de Communard onbekend.

Kir

De Kir is pas in de vorige eeuw in Dijon ontstaan om de overproductie van de witte wijn van de Bourgogne Aligoté ‘op te ruimen’. Crème de Cassis, ook uit Dijon, paste uitstekend bij soms toch wat zure smaak van de witte wijn. Oorspronkelijk was de verhouding 1/3 Crème de Cassis en 2/3 Aligoté.

Een Kir Royal is ook op basis van de zwartebessenlikeur, maar dan met Crémant de Bourgogne, of helemaal luxe, met Champagne. Maar neem van mij aan dat iedere frisse, droge witte bubbel, zoals een Clairette de Die, prima voldoet. Zelfs met Cider drink je een aangenaam, verrassend aperitief.

Recept Communard

Ingrediënten

  • 1 deel Crème de Cassis (20 ml)
  • 5 delen flink gekoelde Beaujolais (100 ml)

Bereiden

  • Vul een wijnglas met de Crème de Cassis
  • Doe er de wijn bij
  • Wals het glas om de vloeistoffen te mengen

Serveer direct. En doe er in de zomer een flinke klont ijs in. Maar doe er dan wel wat extra Crème de Cassis in.


Mocht het allemaal wat te ingewikkeld zijn, dan heeft het knusse restaurant Le côte de Brouilly in Odenas een perfecte Communard; op basis van een Beaujolais-Villages.


Gerelateerde berichten

Print Friendly, PDF & Email
Hulp nodig?
%d bloggers liken dit: