Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels)
Capsule op de wijnfles
Hoe herken je een fles Franse wijn in je wijnrek? Doordat op de kop van de capsule de afbeelding van Marianne staat. Met daar omheen de tekst République Française, de letters D.G.D.D.I., de inhoud van de fles en daar omheen weer wat cijfers en letters over waar en door wie de wijn is gemaakt. Door andere wetgeving zijn Franse wijnflessen voortaan zonder La Marianne.
La Marianne op de capsule van in Frankrijk geproduceerde wijn is verplicht sinds 1960.
Van 1 juli 2019 is de verplichting voor La Marianne vervallen.
Het komt dus steeds vaker voor dat je een fles Franse wijn in en buiten Frankrijk aantreft zonder La Marianne. En vanwege de kostenbesparing geregeld meteen maar helemaal zonder capsule. Misschien even wennen, zo’n kale kurk in de fles, zonder capuchon. Maar de wijn is er niet anders door.
Belastingcontrole
Het ‘zegel’ op de fles had als doel om de koper – en de belastingdienst – te laten weten dat belasting en accijnzen zijn betaald. De letter D.G.D.D.I. staan voor Direction générale des douanes et droits indirects. Vergelijkbaar met onze belastingdienst en douane.
Voor de overheid makkelijk om te controleren en voor de consument eenvoudig te herkennen dat het om ‘legale’ wijn gaat. Maar voor wijnboeren die meerdere soorten wijn produceren een kostbare aangelegenheid omdat iedere categorie wijn een andere kleur zegel heeft.
Een onbedrukte capsule kost – in kleine oplages – al gauw € 0,15 per stuk.
Zonder Marianne geen traditie
Maar waarom is dit nu nog nieuws? Omdat nu steeds vaker flessen zonder capsule op de markt komen. Ingegeven door de kosten. Alles aan en in de wijnfles is vanwege fors gestegen (grondstof)kosten – glas, etiketten, wijnproductie, transport – duurder geworden. Voor een groot deel als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
En ondanks dat de meeste Franse wijnboeren enorm hechten aan traditie – zoals La Marianne – gaat het bij hen uiteindelijk ook om geld.
Nationaal symbool
Marianne is overigens de nationale personificatie van de Franse trots op de republiek. Ze symboliseert de ‘Triomf van de Republiek’, de Vrijheid en de Rede. Sinds 1999 is Marianne zelfs opgenomen in het officiële logo van de Frankrijk.
Was of zegellak
Ook voor Franse wijnboeren is zo’n kale hals van de fles wel even wennen. Om de wijnfles toch nog een traditionele look te geven, dopen ze de hals – van meestal wat duurdere wijnen – in een soort zegellak of was. Dat appelleert, zeker bij de Fransen, aan traditie. Documenten werden vroeger door vorsten en hoogwaardigheidsbekleders voorzien van een afdruk van een zegelring in zegellak, om de echtheid te garanderen.
Er zijn zelfs wijnboeren die zover gaan dat ze een stempel/zegel hebben ontwikkeld die in de nog zachte was op de fles wordt gedrukt. Zoals Vignoble Guillaume uit Charcene in de Jura. Op de plek waar voorheen La Marinanne stond, prijkt nu het trotse wapen van de familie Guillaume; ze maken al sinds 1732 wijn.
Voordelen
De waslaag weert vocht, schimmels en ongedierte. En de hals van de fles is minder kwetsbaar voor beschadiging. Dat de wijndrinker de kruk soms nauwelijks nog uit de fles krijgt – want sommige was is keihard – is van ondergeschikt belang. De traditie is gered.
Tip
In veel gevallen is de kruk vrij eenvoudig door de relatief zachte waslaag te trekken. Dus de kurkentrekker in de was drukken, draaien en trekken maar. Wel even een doekje bij de hand houden om de rand schoon te maken.
2 gedachten over “Op Franse wijnflessen is ‘La Marianne’ niet langer verplicht”
Reacties zijn gesloten.