Cruijffiaanse wijnen – Gallina de piel

Gallina de Piel Wines

Johan Cruijff versprak zich weer eens. Of misschien juíst wel niet. Daar komen we helaas nooit meer achter. Maar goed, Piel de gallina werd Gallina de piel. Dat eerste betekent in het Spaans kippenvel, het tweede werd het legendarische ‘vellenkip’.

Vellenkip

In de NRC van 24 januari 2004 schrijft Gijs Mulder daarover: ‘De meest hilarische verspreking van Cruijff was wel zijn Spaanse versie van kippenvel. In het Spaans is dat carne de gallina of piel de gallina, maar Cruijff keerde dat om tot een surrealistisch gallina de piel, vellenkip dus, of leren kip. Het is een vaak voorkomende uitdrukking geworden waarmee je [in Spanje, red.] geheid de lachers op je hand krijgt.’

Ode aan Cruijff

Fulltime FC Barcelona fan en Cruijff-adept, wijnschrijver en wijnrecensent David Seijas, koos Gallina de Piel Wines als naam voor zijn wijnbedrijf, als ode aan Johan. Seijas was, totdat de zaak in 2011 sloot, elf jaar sommelier bij ’s werelds beste Michelin driesterrenrestaurant El Bulli in het Spaanse Rosas, ten noorden van Barcelona. Cruijff kwam er geregeld eten.

David Seijas sommelier en wijnmaker gehurkt in de wijngaard
‘Als je het mij toestaat, hoop ik je smaakpapillen in vervoering te brengen met wijn en je een beetje gelukkiger te maken.’ – David Seijas

Gallina de Piel Wines

Samen met zijn kompanen Guillem Sanz Obach en Ferran Centelles maakt Seijas fantastische wijnen. Om kippenvel van te krijgen. Obach is sommelier met een achtergrond in architectuur en design. Dat is terug te zien in de prachtige labels. En Centelles is ook oud-sommelier van El Bulli en wijnrecensent van Jancis Robinson.

Terroirwijnen

Seijas’ doel is om de veelzijdigheid van de Spaanse gastronomie te laten spreken in zijn wijnen. Hij werkt intensief samen met lokale wijnboeren waar hij de allerbeste wijngaarden zelf selecteert. Het gaat hem voornamelijk om inheemse druivenrassen die maximaal het terroir weerspiegelen in de wijn.

Mimetic – Galliana de Piel nu in Velp!

Deze ludieke, maar bovenal heerlijke wijn, is vanaf 1 juni 2021 bij Peter Meijrink van Wijnkoperij Meijrink te koop voor € 11,75 per fles.

Proefnotitie van David Seijas: Aroma’s van zwarte pruimen, bosbessen, bramen, bloemen en tijm, met een beetje menthol op de achtergrond.

Kleur                         Rood
Herkomst                 Spanje, Aragon
Appellatie                 D.O. Catalayud
Druiven                     98% Garnacha tinta, 2% Monastrell, Provechón, …
Wijnstokken            Tussen 35 en 80 jaar oud (zie artikel Vieille vignes)

Alcohol                      15 %
Aciditeit                    6.1 g/l
Suiker                        1 g/l
pH                              3.5

Vinificatie              6 maanden gerijpt op de droesem (sur lie) in betonnen tanks met periodieke
battonage (de hoed van gist door de wijn roeren)
Ligging                   De wijngaarden liggen op een hoogte tussen 750 en 1.000 meter boven de zeespiegel
Drinken                  Licht gekoeld 14 en 16 °C


Gerelateerde artikelen

Print Friendly, PDF & Email