Minder alcohol – evenveel wijn

Geschatte leestijd: 5 minuten

Fles witte wijn van Spier uit Zuid-Afrika met 5,5%. Minder alcohol evenveel wijn.
Chenin blanc 5,5 % Spier – Zuid-Afrika

Een rode Châteauneuf-du-Pape met 16% alcohol of een witte Meursault met 14,5%, steeds meer wijndrinkers zijn er wel klaar mee. Er is een groeiende behoefte aan minder alcohol, maar het moet wél evenveel wijn zijn.

Internationale ontwikkelingen

In 2021 publiceerde IWSR – International Wine and Spirits Record  – een marktonderzoek over de toegenomen vraag naar alcoholarme en alcoholvrije dranken. De verwachting is een groei van 34% tot 2024. De No & Low Alcoholmarkt – NoLo – heeft tegen die tijd een totaal volumeaandeel van 3,5% van de gehele alcoholindustrie. Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten zijn internationaal de kartrekkers.

Uit marktonderzoek door Nielsen CGA bleek dat 58% van de mensen eind 2021 meer NoLo-drankjes dronk dan een jaar eerder. En acht op de tien mensen is zeer geïnteresseerd in het aansluiten op de ontwikkelingen in de NoLo-markt.

Dat de wereldwijde NoLo-trend ook de wijnsector raakt, dat is zeker.

Juist méér alcohol

In tijden van klimaatverandering is het produceren van wijnen met minder alcohol geen sinecure. Druiven zijn eerder rijp en hebben meer suiker waardoor het alcoholpotentieel juist hoger ligt. Door de verbeterde wijnbouwtechnieken en steeds ‘betere’ druiven zijn wijnen ook steeds alcoholrijker. En toegegeven, de meeste wijnconsumenten zijn nog steeds geïnteresseerd in stevige wijnen, met een zoetje. Dus ga je als wijnboer ‘om’ en ga je NoLo-wijn maken?

Innovaties

Vooral de grotere wijnproducenten investeren volop in innovatieve wijnbouw en moderne vinificatietechnieken om op termijn aan de groeiende vraag van de NoLo-wijnen te kunnen voldoen. Er is nu nog relatief weinig aanbod, maar als dat toeneemt, volgt de consument vanzelf want er is volop behoefte aan minder alcohol maar evenveel wijn.

[yellow tail] wine, Australië

Het Australische [yellow tail] wine heeft een nieuwe loot aan de wijnstok van hun alcoholische wijnen geïntroduceerd, de minder alcohol serie: PURE BRIGHT. Hiermee verwacht het wijnhuis een positieve bijdrage te leveren aan de groeiende groep mensen die NoLo-wijnen willen. De Pure Bright-serie bestaat inmiddels uit drie wijnen: Pure Bright Pinot Noir (10,8%), Pure Bright Sparkling (8,5%) en Pure Bright Chardonnay (10,2%).

Yellow tail wine met minder alcohol.
Pinot noir 10,8% en een bubbel 8,5% alcohol

Om tot wijn met minder alcohol te komen, heeft [yellow tail] wine naar het hele productieproces gekeken.

  • Andere snoeiwijze van het blad in de wijngaard voor optimale bescherming tegen de zon
  • Druiven eerder oogsten waardoor minder suiker in de druif zit = lager alcoholpotentieel
  • Vergisten van de druiven op een lage temperatuur zodat fruitaroma’s behouden blijven
  • Gebruik van speciale gisten voor een maximaal smaakprofiel
  • Omgekeerde osmose

[yellow tail] Pure Bright senior wijnmaker David Joeky licht het toe: ‘We zijn immers door de combinatie van verbeterde technieken en nieuwe methodes in staat om het alcoholgehalte te verlagen zonder afbreuk te doen aan de smaak, waarbij het aroma en de robuuste smaak van de wijn behouden blijven.’

Dat de wijnen van [yellow tail] wine het goed doen, blijkt wel uit de eerste plaats die de Pure Bright Chardonnay 2021 kreeg bij een proeverij met 95/100 punten, georganiseerd door het gerenommeerde IWSC – International Wine & Spirit Competion.

Dr. Loosen, Riesling uit de Moezel

Het Britse dagblad The Guardian vindt Dr Loosen Graacher Himmelreich Spätlese de Best Buy. ‘De beste off-dry en medium zoete Duitse Rieslings behoren tot de beste witte wijnen van de wereld. Dit prachtige, licht tintelende verfijnde exemplaar heeft een pittige smaak van friszure mandarijn en een heerlijke minerale afdronk.’ De 2019 heeft een alcoholgehalte van 8% en kost circa 35€ per fles; dat dan weer wel.

NoLo-wijn is booming

In een artikel op de website van SevenFiftyDaily gaat Christy Frank uitgebreid in op het betrekkelijke nieuwe fenomeen van wijnen met weinig alcohol. Haar eerste waarneming is dat de consument helemaal ‘om’ is voor de NoLo-wijnen, maar dat het verkoopkanaal – importeurs, groothandel, vakhandel – maar langzaam warm loopt.

De grote uitdaging die Frank voor de industrie ziet, is het produceren van NoLo-wijnen die smaak en textuur behouden. Kleine aanpassingen aan het alcoholpercentage zijn nog wel te doen. Maar om wijnen van 15,0% (of hoger) substantieel in alcoholpercentage omlaag te brengen, is een hele opgave. Zeker wanneer dat niet ten koste mag gaan van het karakter van de wijn. Want alcohol heeft een grote bijdrage aan de wijn als het gaat om structuur en smaakrijkdom.

Smaakverwachting

Frank schrijft dat het aan de wijnverkopers is om de smaakverwachting van de consument te managen. Want een gewone Cabernet Sauvignon uit Napa Valley is nu eenmaal niet te vergelijken met een alcoholarme variant. Dus het is aan de wijnadviseur om ervoor te zorgen dat de klant met een open mind de ‘andere’ wijn gaat proeven. Dat moet de kans op een mislukte eerste kennismaking zo klein mogelijk maken.

Er is volgens een inkoopmanager van Vino di Vino nog een lange weg te gaan: ‘Totdat de structuur, tannine, aroma’s en smaak op elkaar zijn afgestemd, zullen echte wijnliefhebbers de alcoholvrije wijnen vermijden.’

Gerelateerde artikelen

Print Friendly, PDF & Email

3 gedachten over “Minder alcohol – evenveel wijn”

Reacties zijn gesloten.