Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels)
Afgelopen december publiceerde Agreste, het Franse CBS voor de agrarische sector, de laatste cijfers over landbouw- en voedselprijzen. De producentenprijzen van alle landbouwproducten blijven in 2023 dalen: in oktober -10% en in november -9,8%.
Voor wijnen dalen de producentenprijzen sinds mei 2022. Opmerkelijk is dat dat ongeveer gelijk viel met het afschalen van de coronamaatregelen. In Nederland verviel de Coronawet per 20 mei 2022.
Ten opzichte van november 2022 zijn de producentenprijzen van alle wijnen met -8,4% gedaald. Binnen die groep daalden de AOP-wijnen het hardst: -16,6%. En dat allemaal in een context van afnemende binnen- en buitenlandse consumptie.
Accijnsverhoging
Per 1 januari 2024 is in Nederland de accijns op alcohol verhoogd met 8,4%. Inclusief 21% btw is dat een verhoging van € 0,798 naar € 0,866 per fles wijn van 0,75 liter.
Vanwege de accijnsverhoging zijn wijnhandelaren en wijnverkopers in Nederland momenteel vanuit een soort werktuiglijke reflex alle verkoopprijzen in de schappen aan het aanpassen. De vraag doemt op of dat gezien de dalende inkoopprijzen van Franse wijnen wel terecht is.
Gerelateerde berichten
- Franse wijnconsumptie in 60 jaar 70% afgenomen. Sociaal plan lijkt onvermijdelijk.
- Aantal wijndrinkers daalt met een kwart
- NL in Top 10 van wijndrinkende landen
- In 2020 dronken we het minste wijn in twee decennia
- Franse wijncrisis dreigt: klimaatverandering en ziektes brengen ’s werelds grootste wijnproducent in gevaar
- In de Bordeaux is het voorverkoopsysteem van wijn zo goed als failliet
2 gedachten over “Dalende productieprijzen bij wijnproducenten in Frankrijk en stijgende accijns in Nederland.”
Reacties zijn gesloten.