Rode wijnvlekken verwijderen

Hou de vlek zo klein mogelijk en dep de wijn direct op

Geschatte leestijd: 6 minuten

Hoe voorzichtig je ook bent met inschenken of drinken van rode wijn, soms gaat het toch mis. En dan heb je een vlek. In je kleding of in het tafelkleed, of nog erger, op de bank of een tapijt. Heel vervelend, want het gaat, geheel volgens de Wet van Murphy, bijna altijd om lichtgekleurde of witte ondergrond. Dan is zo’n vlek uitstekend zichtbaar.

Direct handelen

Kun je zo’n rode wijnvlek verwijderen? Meestal wel. Het komt vaak aan op timing en handelingssnelheid. En nauwkeurig werken. Niet iedere stof of ondergrond is te behandelen, dus soms lukt het gewoon niet. Helaas. Dat komt dan niet door mijn adviezen, maar doordat het gewoon niet anders is. Dit is meteen ook mijn disclaimer.

Belangrijk

Twee zaken zijn belangrijk: zorg dat de vlek niet groter kan worden en dep zoveel mogelijk wijn op. Stel dat een fles wijn op tafel omvalt, zet hem dan meteen overeind. Zorg dat het tafelkleed niet meer over de tafelrand hangt zodat er niets op de vloer kan lekken, en gooi er meteen een theedoek overheen; desnoods meerdere. Keukenpapier helpt vooral goed bij kleine hoeveelheden.

Drie basisprincipes om de wijnvlek mee aan te vallen

Er zijn drie principes die helpen om een rode wijnvlek te verwijderen: verdunnen, absorberen en ontkleuren. Of een combinatie van die drie. Verdunnen doe je met water of witte wijn(azijn). Absorberen gaat het beste met veel zout en ontkleuren met bijvoorbeeld waterstofperoxide.

Rode wijnvlekken verwijderen
Foto: joybird.com

Legio online oplossingen

Voor kleding en tafelkleden zijn op internet legio oplossingen te vinden om een rode wijnvlek te verwijderen. Gemiddeld komt het neer op:

  1. Dep de wijn zoveel mogelijk op;
  2. Strooi er ruim zout op (absorberen) of giet er witte wijn(azijn)* op (verdunnen);
  3. Het zout opzuigen of afspoelen met koud water;
  4. De kleding of het tafelkleed weken in melk, bruisend water, of oxi-wasbooster (ontkleuren);
  5. Ingedroogde vlekken weken in wodka of jenever (wat het goedkoopste is);
  6. De textiel in de wasmachine wassen op lage temperatuur, eventueel nog met oxi-wasbooster.

* Het nadeel van witte wijn is dat er suikers in zitten die ook verkleuring kunnen geven. Om te verdunnen werkt witte wijn prima, maar daarna wel snel in de wasmachine voordat de vlek op kan drogen.

Stoelen en banken

Probeer de gemorste wijn niet op de vloer te laten druipen of tussen de kussen te laten lopen. Bij stof is dat wat gemakkelijker dan met leer. Stof heeft een wat meer open structuur waardoor de wijn beter op zijn plaatst blijft. Leer daarentegen is super glad en de wijn verspreidt zich direct alle kanten op. Dus gooi zo snel mogelijk keukenpapier of een theedoek op de plek en dep het direct op. Voor stof geldt dat alles wat vloeistof op kan nemen, zoals zout, kattenbakgrit of meel of babypoeder, voldoet om een vlek te voorkomen.

Bij leer is het wat lastiger. Er valt meestal niets meer te absorberen want de wijn is er ingetrokken of afgelopen. Probeer de wijnvlek in leer heel voorzichtig met een witte doek met een sopje van groene zeep te bewerken. Wees niet teleurgesteld als de vlek nog goed zichtbaar blijft. Voor leer is het belangrijk dat het goed wordt onderhouden. Regelmatig reinigen en voeden met wax of olie voorkomt intrekken van vuil en vloeistoffen.

Tapijt en vloerkleden

Wat altijd geldt, is het zo snel mogelijk opdeppen van de wijn. Deppen, niet te hard drukken. En geen witte wijn erover want dan wordt de vlek alleen maar groter. Ligt er veel wijn op het tapijt, dan kun je proberen met een lepel wat weg te scheppen. Schep altijd van buiten naar binnen. Daarna zoveel zout op de vlek totdat je de vlek niet meer ziet. Druk het voorzichtig aan zodat het zout goed tussen de vezels komt. Laat het zout drogen en zuig het daarna op. Gewoon keukenzout voldoet prima. Doe zo min mogelijk met zeep, zeker bij wol. Zeep verwijdert het (natuurlijke) beschermlaagje van de vezels waardoor de schoongemaakte plek kwetsbaarder wordt en zelfs wat kan verkleuren.

Natuursteen, zoals marmer

Rode wijnvlek verwijderen op natuursteen
Foto: Use natural stone

Het is sowieso aan te raden om vloeren van natuursteen te impregneren; zeker vloeren met een heel open structuur. Dat kan een veel narigheid besparen. Komt er wijn op de vloer, dan snel opvegen en wassen met een neutraal reinigingsmiddel. Hou de te reinigen plek zo klein mogelijk. Blijft er toch nog een grijze waas achter, dan is dat prima te verhelpen met een waterstofperoxide 3%. Laat opdrogen en spoel eventueel na met schoon water. Probeer eerst even een klein stukje uit in een niet-zichtbaar deel van de vloer, om het blekend effect van waterstofperoxide in te schatten.

Parket

Ook voor parket geldt dat een beschermlaag – was of olie – van groot belang is om vlekken te voorkomen. Bij het knoeien van rode wijn op parket is handelingssnelheid alles. Parket is meestal redelijk vloeistofdicht en het risico op een onuitwisbare vlek is daardoor niet heel groot. Maar het is zaak om zo snel mogelijk de wijn weg te deppen, niet boenen. Bevochtig het keukenpapier of een doek met warm water en voeg een paar druppels Marseillezeep aan toe. Maak vooral de voegen nat waar eventueel wijn is ingelopen.

Onderhoud van vloeren is essentieel voor het behoud en van het voorkomen van het intrekken van vuil of vloeistoffen. Regelmatig boenen met was, inoliën of met voedende zeep behandelen, geeft veel plezier van uw vloer. Een zeer ervaren parketvloerenlegger gaf nog wel een belangrijke tip: na de arbeid met een goed glas wijn voldaan naar het resultaat kijken.


Gerelateerde berichten

Print Friendly, PDF & Email