Alcoholvrije wijn eindelijk gewaardeerd

Alcoholvrije wijn heeft een imagoprobleem. ‘Lijkt niet op wijn’, ‘niet te drinken’, ‘wijn voor watjes’, en veel hiervan afgeleide omschrijvingen zorgen ervoor dat alcoholvrije wijn meestal ergens achterin de winkel staat en op feestjes schoorvoetend op tafel komt.

Maar … daar komt verandering in. De EU neemt alcoholvrije wijn inmiddels serieus.

Want in 2023 is het zover: de EU start dan met de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Daarin staan ook de vernieuwde voorschriften voor het alcoholgehalte in wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) en een beschermde geografische aanduiding (BGA).

In Europa geproduceerde alcoholvrije of -arme wijnen krijgen een eigen categorie.

Europa

Europese vlag met 0,0% alcohol, alcoholvrije wijn krijgt eindelijk waardering
Alcoholvrije wijn krijgt eindelijk waardering van de EU

De Europese definitie voor wijn is dat ‘Onder wijn wordt verstaan: het product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven of van druivenmost.’ Dat na dit proces de alcohol uit de wijn wordt gehaald, doet niets af aan de definitie. Er is derhalve ruimte voor een nieuwe categorie: ‘gede-alcoholiseerde wijn’.

Volgens de European Federation of Origin Wines (EFOW) ziet de nieuwe categorie er als volgt uit: ‘Tafelwijnen mogen onder 0,5% ABV (alcohol by volume) komen, terwijl BGA- en BOB-wijnen het recht krijgen om te de-alcoholiseren tot een waarde tussen 0,5% en 8,5% ABV.’ Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het aan ieder EU-land afzonderlijk is om de categorie in te voeren.

In het begin was ik niet zo onder de indruk van alcoholvrije wijn. Dat had, achteraf gezien, vooral te maken met mijn verwachtingspatroon. Ik was steeds op zoek naar de overeenkomsten met alcoholrijke wijn.

En daar ging het mis. Alcohol heeft (te) veel invloed op de smaak van wijn. Daardoor zijn de alcoholvrije en -rijke wijnen eigenlijk niet met elkaar vergelijkbaar. Pas toen ik de alcoholvrije wijnen zonder verwachting ging beoordelen, ontdekte ik de nieuwe geuren en smaken. Alcoholvrij is geen vervanger voor alcoholrijk.

Het is gewoon een heerlijke nieuwe drank die we nog moeten ontdekken en leren waarderen.

Gerelateerde artikelen

Print Friendly, PDF & Email

2 gedachten over “Alcoholvrije wijn eindelijk gewaardeerd”

Plaats een reactie