Water bij de wijn

Als het aan de bekende wijnmaker Michel Chapoutier ligt, gaat er vanaf nu water bij de wijn. Rehydrateren noemt hij dat.

Rehydratatie

Michel Chapoutier
Michel Chapoutier

Chapoutier maakt zijn baanbrekende visie afgelopen maart wereldkundig tijdens een conferentie over wijnmaken in het Cité du Vin in Bordeaux. Door de klimaatverandering, constateert hij, is er een toename van suikers in de druiven. Daardoor worden alcoholpercentages in wijnen alleen maar hoger.

Van de drie technieken, ontsuikeren, de-alcoholiseren en rehydrateren, om het alcoholpercentage omlaag te krijgen, is rehydratatie volgens Chapoutier de meest eenvoudige oplossing.

Om zijn stelling kracht bij te zetten maakt Chapoutier een rekensommetje: ‘Ik heb een perceel met een opbrengstpotentieel van 40 hectoliter per hectare (hl/ha). Om rijpe tannine [in de druiven] te krijgen ga ik volume verliezen door verdamping en heb uiteindelijk opbrengst van maar 34 hl/ha. Ik heb dus 6 hl/ha aan volume verloren door transpiratie. Waarom zou ik dan niet 2 hl/ha weer mogen toevoegen?’

IJsblokje

Michel Chapoutier herinnert zich het ultra-geconcentreerde oogstjaar 2003. Hij deed altijd een theelepel water in zijn glas om de lichtheid en finesse weer terug te krijgen. En op het festival Rock’n Rhône schonken ze een Côtes-du-Rhône met een ijsklontje. Chapoutier vindt dat de wijndrinkende consument geholpen moet worden in de zoektocht naar nieuwe manieren van wijn drinken. En tegelijkertijd moet voorkomen worden dat er te veel water bij de wijn gaat.

Biodynamisch

Chapoutier, de legendarische wijnmaker uit Tain-l’Hermitage, Noord-Rhône, is visionair en pionier op het gebied van de biodynamische wijnbouw. Hij produceert wijnen uit een reeks appellaties in de noordelijke en zuidelijk Rhône, uit de Roussillon en uit Portugal en Australië. Alle wijngaarden worden zodanig beheerd dat de wijnen minimaal biologisch, maar zoveel mogelijk biodynamisch zijn.

Eén druivenras per wijn

Een ander kenmerk van Chapoutier is dat zijn voorkeur uitgaat naar wijnen van één druivenras. De Côtes-Rôties zijn alleen van Syrah (zonder Viognier) gemaakt. De witte Hermitage van alleen Marsanne (zonder Roussanne) en Châteauneuf-du-Pape is alleen van Grenache noir gemaakt.

Chapoutier etiket met Braille
Chapoutier etiket met Braille opdruk

Braille op het etiket

Nog iets opmerkelijks over het wijnhuis: sinds 1996 zijn alle etiketten van de wijnen van Chapoutier voorzien van braille. Een goede vriend van Chapoutier, de blinde zanger Gilbert Montagné, vertelde op tv dat als hij wijn ging kopen, hij iemand meenam naar de winkel om het etiket te lezen.

Daar kwam bij dat Chapoutier de wijngaard Monier de La Sizeranne in bezit had die gesticht was door de gelijknamige familie. Een blind familielid, Maurice de La Sizeranne (1924†) was oprichter en voorzitter van de Franse Vereniging voor Blinden en hij ontwikkelde een verkorte versie van braille.

Uitzicht op de wijngaarden van Crozes-Hermitage in Tain l'Hermitage van Michel Chapoutier
Uitzicht op de wijngaarden van Crozes-Hermitage in Tain l’Hermitage van Michel Chapoutier

Artikel naar aanleiding van een bericht op Vitisphere.com


Gerelateerde berichten

Print Friendly, PDF & Email

2 gedachten over “Water bij de wijn”

Reacties zijn gesloten.