Eindelijk weten we wat ‘Terroir’ is

Terroir is een concept; en dat al sinds 2010.

‘Het wijnbouwkundige begrip ‘terroir’ is een concept dat verwijst naar een gebied waarin collectieve kennis van de interacties tussen de identificeerbare fysieke en biologische omgeving en toegepaste wijnbouwpraktijken zich ontwikkelt, wat onderscheidende kenmerken oplevert voor de producten die uit dit gebied afkomstig zijn. ‘Terroir’ omvat specifieke bodem-, topografie-, klimaat-, landschapskenmerken en biodiversiteitskenmerken’, aldus de OIV.

Dat wisten jullie waarschijnlijk al wel, want de OIV – Organisation Internationale de la Vigne et du Vin – heeft op 25 juni 2010 in Tbilisi (Georgië) een resolutie aan genomen waarin de definitie van het vitivini-culturele begrip ‘Terroir’ is vastgelegd.

Vitivinicultural “terroir” is a concept which refers to an area in which collective knowledge of the interactions between the identifiable physical and biological environment and applied vitivinicultural practices develops, providing distinctive characteristics for the products originating from this area.

“Terroir” includes specific soil, topography, climate, landscape characteristics and biodiversity features.

OIV – International Organisation of Vine and Wine

Omdat de OIV dit jaar haar 100-jarige bestaan viert, herplaatst de internationale wijnorganisatie uit Dijon, Frankrijk, een resolutie waarmee zij een stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van de resoluties op wijngebied.

Het concept ‘Terroir’, uitgelegd door Benjamin Bois (oud-voorzitter van de OIV Wijnbouwcommissie 2015-2017)

‘De geografische oorsprong is nauw verbonden met de kwaliteit van wijnbouwproducten, en in het bijzonder van wijn. Dit verband tussen de plaats en de smaak van landbouwproducten, dat waarschijnlijk teruggaat tot de oudheid, werd geformaliseerd in het begrip ‘terroir’.

Een term van Franse oorsprong die in de 12de eeuw voor het eerst werd beschreven om een ​​landbouwgebied aan te duiden, en vervolgens een bodem te benoemen die bijzondere eigenschappen aan wijn verleende. Het terroir is in de 20ste eeuw een concept geworden. Daardoor maakte het de invloed van de plaats op de kwaliteit van het product voor een zeer groot publiek duidelijk.

De bodem, het klimaat, het terrein, maar ook de biologische omgeving van de wijnstok zijn dus allemaal natuurlijke factoren. Ze hebben een wisselwerking met de plant, waarvan de variëteiten of zelfs klonen druiven zullen produceren waarvan kenmerken zijn onlosmakelijk verbonden met deze verschillende terroir-factoren.

Wat wijn betreft, leiden de methoden van vinificatie en oudering, die soms zeer specifiek zijn voor een wijngebied, tot de ontwikkeling van een product waarvan de geur en smaak kenmerkend zijn voor de plaats waar de wijn wordt geproduceerd: een regio, een dorp of zelfs een enkel perceel.’

Terroir-re(s)(v)olutie?

De reden dat ik dit bericht plaats, is omdat ik nog geregeld allerlei interpretaties en onjuiste formuleringen van het begrip terroir voorbij hoor en zie komen. Dat geeft helemaal niets, het is niet strafbaar en de terroir-resolutie is tenslotte ook maar een mening. Want het is een inzicht, een visie van een groep mensen in een bepaald tijdsgewricht. En wat de samenstellers van de definitie trouwens vergeten zijn, is de wijnboer (m/v/x), volgens mij de allerbelangrijkste factor bij het maken van wijn met terroir.

Ach, zolang we elkaar maar begrijpen, elkaar niet in de haren vliegen, en genieten van heerlijke wijn. Met of zonder terroir!

En voor wie het naadje van de kous wil weten: James E. Wilson schreef een indrukwekkend boek over terroir. Terroir: The Role of Geology, Climate, and Culture in the Making of French Wines


Dit vind je misschien ook leuk

Print Friendly, PDF & Email