De vorst in april heeft grote gevolgen voor de wijnstokken in Duitsland en Spanje

De vorst in april heeft ook de wijngaarden in Duitsland en Spanje getroffen. In Duitse gebieden zoals de Mosel en Baden-Württemberg. En in Spanje zoals in Castilië en León, La Rioja en Castilla-La Mancha. Ook daar daalden de temperaturen in de laatste twee weken van april ruim onder nul. Dat veroorzaakte veel schade aan veel wijngaarden.

Hoewel het nog te vroeg is om exacte cijfers over de schade in Duitsland te geven, heeft het Duitse Wijninstituut al schade gemeld die veroorzaakt werd door vorst rond 23 april. Na enkele weken van hoge temperaturen, die de groeicyclus twee tot vier weken vervroegden, hebben recente vorstperioden in verschillende Duitse wijngebieden veel schade aangericht.

Ondanks de inspanningen van wijnboeren en het gebruik van vorstbestrijdingsmethoden zoals kaarsen en kachels, daalden de temperaturen soms tot -5° C, wat hier en daar leidde tot verliezen van 100%. De ergst getroffen regio’s zijn Baden-Württemberg, Franken, Hessische Bergstraße, Mosel, Saale-Unstrut en Saksen. In Rheingau zijn sommige vorstgevoelige gebieden getroffen, maar over het algemeen zijn de wijngaarden daar gespaard gebleven.

Drie grote Spaanse wijngaarden getroffen

Door vorst beschadigde wijngaard in Castilla y León

In Spanje heeft de verzekeringsmaatschappij voor oogsten, Agroseguro, tot nu toe ongeveer 18.000 hectare aan verzekerde wijngaarden geregistreerd die schade hebben opgelopen door de vorst in veel wijngaarden binnen het Iberisch schiereiland. De meest getroffen regio’s zijn Castilla y León, La Rioja en Castilla-La Mancha, met de zwaarst getroffen gebieden Ribera del Duero, Rueda en Rioja. In Castilla y León heeft Agroseguro schadeclaims ontvangen voor in totaal 7.579 hectare, vooral in Ribera del Duero en Rueda. In La Rioja waren de ergste vorstperioden rond 18 en 19 april, waarop dit moment een totaal van 4.367 hectare beschadigd.

Het gebied van Álava heeft ook schade gemeld voor 1.186 hectare. In Castilla-La Mancha zijn de incidenten het grootst rond Cuenca en Albacete; volgens Agroseguro is daar 2.918 hectare getroffen. ‘Andere wijngaarden zijn ook getroffen, maar in mindere mate. ‘Het is belangrijk te benadrukken dat de vorst in het voorjaar de afgelopen jaren vaak is voorgekomen, en dat deze bijzonder schadelijk is voor de wijnstok vanwege het fenologische stadium waarin de druivenstok zich op dat moment van het jaar bevindt,’ merkt de verzekeringsmaatschappij op. Ze herinneren er ook aan dat ‘de schade die in de afgelopen dagen is geregistreerd, gedekt wordt door het Spaanse systeem van gecombineerde landbouwverzekeringen.’

Oorspronkelijke artikel: Le gel d’avril a aussi touché les vignes d’Allemagne et d’Espagne – Vitisphere

Vertaald met behulp van ChatGPT


Gerelateerde berichten

Print Friendly, PDF & Email

1 gedachte over “De vorst in april heeft grote gevolgen voor de wijnstokken in Duitsland en Spanje”

Reacties zijn gesloten.