Catastrofe na nachtvorst in Franse en Italiaanse wijngaarden

Catastrofe na nachtvorst: in Frankrijk en Italië zijn wijngaarden in de eerste week van april getroffen door de strengste voorjaarsnachtvorst in decennia. Veel wijnmakers zagen tot 90% van hun oogst verloren gaan.

Winter in het voorjaar

Een al gedeeltelijk uitgelopen wijnrank met een laagje ijs.
Bevroren wijnrank

In de nachten van 5, 6 en 7 april is de Franse Bourgogne getroffen door nachtvorst tot -7 °C. Daardoor gaat waarschijnlijk de helft van de oogst van 2021 volledig verloren. In de Rhônevallei daalde het kwik zelfs tot -9 ° C. ‘Het was alsof de winter in het voorjaar kwam’, vertelde een wijnboer.

De Franse regering heeft het klimaatincident tot een ‘landbouwramp’ verklaard. Daardoor kan de overheid financiële steun bieden aan de getroffen wijnboeren. Het was het gevolg van de vele meldingen over de verwoestende verliezen door producenten in onder meer Bourgogne, Bordeaux en Rhône.

Wat de situatie verergerde was dat in de weken ervoor, vanwege het ongebruikelijke zachte weer, de wijnstokken al flink aan het uitlopen waren. Daardoor kon de vorst onevenredig hard toeslaan.

Strengste vorst in decennia

De Bourgogne is bijzonder zwaar getroffen: volgens lokale producenten is ongeveer de helft van de wijnstokken aangetast. De vorst was nog erger dan die van 1991, 1997 en 2003. In de Rhônevallei had vooral de noordelijkste appellatie Côte-Rôtie het flink te verduren. Volgens voorspellingen is de regio op weg naar de kleinste oogst in 40 jaar. Sommige domaines verliezen waarschijnlijk hun hele oogst.

Italië

Ook in Italië sloeg de vorst ongenadig hard toe. In Piemonte, Toscane en zelfs in Lazio – omgeving Rome – zagen sommige producenten tot 80% van de gewassen verloren gaan.

In veel regio’s van Toscane – bekend van onder andere Chianti – lijken verliezen op te lopen tot wel 50%. Ook vrezen wijnbouwers in de Langa (Piemonte) dat ze tot de helft van hun Nebbiolo-productie (voor onder andere Barolo) zullen verliezen. In de provincie Alessandria is zelfs tot 80% van de wijnstokken aangetast. In de Veneto trof de vorst in het bijzonder wijngaarden voor de productie van Prosecco, Chardonnay en Pinot Grigio.

Gevolgen pas later merkbaar

Catastrofe na nachtvorst: Vuurpotten beschermen de Grand Cru wijngaard Blanchot in Chablis tegen de vorst
Vuurpotten beschermen de Grand Cru wijngaard Blanchot in Chablis tegen de vorst

De financiële gevolgen van deze catastrofe na nachtvorst zijn pas op zijn vroegst over een jaar echt goed merkbaar. Dat is het moment van de botteling van de eerste wijnen van de oogst van 2021. En dat terwijl de kelders nog vol liggen met de oogst van 2019 omdat ze die, vanwege Covid-19, niet kwijt konden. Daarna vulden zich de kelders met de oogst van 2020 – als er al plaats was. Maar ook die voorraad kunnen de wijnboeren nog niet goed kwijt want de meeste horeca in Europa is nog gesloten.

Franse President Macron: Hou vol!

De Franse President Emmanuel Macron reageerde op Facebook op foto’s van Titouan Rimbault, vrij vertaald: ‘Door deze beelden zie ik de ontwrichting bij onze wijnbouwers, onze boomkwekers en onze wijnboeren na deze vreselijke week. Ik wil aan jullie, die onvermoeibaar hebben gestreden om de vruchten van jullie werk te beschermen, in heel Frankrijk onze volledige steun in deze strijd geven. Hou vol! We staan aan uw zijde en zullen dat blijven.’

Foto’s: Titouan Rimbault


Gerelateerde artikelen

Print Friendly, PDF & Email

2 gedachten over “Catastrofe na nachtvorst in Franse en Italiaanse wijngaarden”

Plaats een reactie