A glass of wine a day keeps the doctor away?

Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels)

Remt quercetine ons aftakelingsproces?

Op de website van Wetenschap in Beeld staat een interessant artikel van Nana Fischer met de prikkelende kop: Deze gewone voedingsmiddelen kunnen aftakeling bij ouderen tegengaan.

Nou begin ik al wat ouder te worden en bent vervend tegenstander van aftakeling in het algemeen en van die van mij in het bijzonder. Dus iedere voedingstip die leidt tot uitstel – mogelijk zelfs afstel – van dat proces is welkom.

Onderzoek

Een meerjarig Amerikaans onderzoek toont aan dat flavonolen, met name het antioxidant quercetine, een belangrijke vertragende rol spelen tegen aftakeling.

Flavonolen zijn van nature in voedingsmiddelen voorkomende plantenpigmenten. Ze behoren tot de grotere groep flavonoïden. In een 12 jaar durend onderzoek onder 1.701 mensen blijkt dat bij 10 mg hogere inname van quercetine per dag, de kwetsbaarheid (aftakeling) met 20% afnam.

Voedingsmiddelen zoals appels, bramen, tomaten, kappertjes, boerenkool, druiven, bieslook, kersen en broccoli bevatten allemaal grotere hoeveelheden quercetine.

Die 10 mg (extra) per dag is goed te doen want in een middelgrote appel zit ongeveer 10 mg flavonolen; appeltje-eitje zo gezegd. Want eiwitten zijn trouwens ook heel goed tegen allerlei effecten van het ouder worden.

Volgens de onderzoekers zit er dus wel degelijk iets in het gezegde An apple a day keeps the doctor away.

Quercetine zit dus in veel voedingsmiddelen. Ook in wijn?

Jippie! Ja, ook wijn is rijk aan quercetine. Aangezien quercetine met name in de druivenschil voorkomt, zijn de gehaltes in rode wijn hoger dan in witte wijn. Daarnaast draagt ook het rijpen van wijn in houtvaten bij aan een hoog quercetinegehalte, aangezien de stof langzaam vanuit het hout in de wijn overgaat. (WikipediA)

De hoogste hoeveelheid quercetine die in wijn is aangetroffen, was 2,11 mg per 100 g rode wijn van de Syrah druif. Maar om het een beetje in perspectief te plaatsen: 100 gram rauwe kappertjes bevatten 234 mg quercetine per 100 gram. (abiomed.com)

Dus om aan 10 mg quercetine te komen, moet je per dag ongeveer een halve liter rode wijn (Syrah) drinken. Maar of dat nou wel zo verstandig is?

Dan toch maar beter iedere dag een appel. En één glaasje rode wijn voor de zekerheid.


Gerelateerde berichten

Print Friendly, PDF & Email

1 gedachte over “A glass of wine a day keeps the doctor away?”

Reacties zijn gesloten.