Saale-Unstrut, klein maar fijn

De november-proeverij van het Nederlands Wijngilde, de afdeling Arnhem, ging over Saale-Unstrut, een van de 13 Duitse Weinbaugebiete. Presentatie Mark Theunissen.

Saale-Unstrut, een voor de meesten van ons onbekend Duits wijngebied, ligt grofweg tussen Leipzig in het oosten, Erfurt in het zuidwesten en Halle in het noorden. De wijnbouw is globaal rond de rivieren Saale en Unstrut gesitueerd, in het meest zuidelijke puntje van de deelstaat Sachsen-Anhalt.

Saale-Unstrut
rotkappchen-rose-alkoholfrei

Bij de voorbereidingen ontdekte Mark dat er in Nederland nauwelijks wijn uit Saale-Unstrut te kopen is. En net over de grens in Duitsland stond bij supermarkt REWE alleen Rotkäppchen in de schappen.

Twee top-wijnhuizen

Gelukkig is het gelukt om via wat omwegen toch wijn te bemachtigen voor de proeverij. En nog wel van twee top-wijnhuizen: Weingut Bernhard Pawis en Thüringer Weingut Zahn. Pawis is aangesloten bij de VDP, het Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter met zo’n 220 leden verspreid over de Duitse wijngebieden.

De geproefde witte en de rode wijnen van Saale-Unstrut hebben een geheel eigen stijl. In het kort komt het erop neer dat de meeste wijnen markante zuren hebben en het gevoel geven dicht bij de oorsprong van wijn te staan. Voor zover terroir als een smaak is te definiëren, is dat hier van toepassing. Eerlijke, niet al te complexe wijnen die vooral lokaal gretig aftrek vinden.


Gerelateerde artikelen

Print Friendly, PDF & Email

2 gedachten over “Saale-Unstrut, klein maar fijn”

Plaats een reactie