Waarom niemand Roemeense wijn koopt, maar er wel toekomst is

Roemenië is – met een wijngaardoppervlakte van 182.000 ha (2019) – een van de productiefste wijnlanden ter wereld. De oogst in 2021 was overvloedig. Het land produceerde dit jaar 530 miljoen liter wijn. Ongeveer evenveel als Hongarije en Oostenrijk samen! Europees staat Roemenië qua productie op de 6de plaats en 12de op de wereldranglijst van meest wijnproducerende landen.

Dat we zo weinig Roemeense wijnen op de Nederlandse markt zien is omdat er maar weinig wordt geëxporteerd; voor amper 35 miljoen euro. En dan voornamelijk naar de VS, Canada, Zwitserland en Japan. Dit jaar zal dat rond de 7% van de totale productie zijn terwijl voorgaande jaren nauwelijks 5% werd gehaald. Ter vergelijking: alleen al in de periode januari – april 2021 exporteerde het veel kleinere wijnland Georgië (49.000 ha/2019) voor ruim 57 miljoen euro.

Waarom verkoopt Roemenië zo weinig vin in het buitenland?

De heersende mening is dat het ontstaan is in de tijd van het communistische regiem van Nicolae Ceausescu, toen kwantiteit boven kwaliteit ging; met een slecht imago als gevolg. De staat nam de wijnproductie over waardoor eeuwenoude technieken en (familie)tradities van wijnmaken verloren gingen. Wijngaarden werden onteigend en sommige wijnboeren zijn nu nog steeds bezig hun land terug te krijgen.

Volgens professor Dr. Paul Taylor, internationale marketingexpert wijnmarketing en wijnhandel aan de Duitse Hochschule Furtwangen University, zijn de honderdduizenden postzegelwijngaarden – vaak ter grootte van een zwembad – moeilijk efficiënt en winstgevend te maken. Nadat Roemenië in 2007 toetrad tot de EU en veel wijnboeren emigreerden naar Italië, Spanje en Duitsland is er een nijpend tekort aan geschoolde arbeidskrachten ontstaan. Bijna 20 procent van de Roemeense bevolking in de werkende leeftijd woont in het buitenland, voornamelijk in West-Europa.

Toch is er toekomst voor de Roemeense wijnbouw. Sinds 2013 krijgt het land voor de wijnindustrie zo’n 45 miljoen euro subsidie vanuit Brussel. Dat wordt voornamelijk besteed aan herbeplanting van de wijngaarden. In het land zelf bieden bedrijven wijnreizen aan voor binnen- en buitenlandse toeristen, tegen een fractie van de kosten van gelijkwaardige ervaringen in Frankrijk of Italië. Verder kunnen boutique-wijnmakers hogere prijzen vragen voor hun wijnen en de extra opbrengsten weer investeren in de terugkeer van Roemenië als land met een high-end wijnmarkt.

Bronnen:

 

Print Friendly, PDF & Email

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: