Roemenië is – met een wijngaardoppervlakte van 182.000 ha (2019) – een van de productiefste wijnlanden ter wereld. De oogst in 2021 was overvloedig. Het land produceerde dit jaar 530 miljoen liter wijn. Ongeveer evenveel als Hongarije en Oostenrijk samen! Europees staat Roemenië qua productie op de 6de plaats, en 12de op de wereldranglijst van meest wijnproducerende landen.
Nauwelijks export
Dat we zo weinig Roemeense wijnen op de Nederlandse markt zien, is omdat er maar weinig export is; voor amper 35 miljoen euro. En dan voornamelijk naar de VS, Canada, Zwitserland en Japan. Dit jaar zal dat rond de 7% van de totale productie zijn, terwijl voorgaande jaren Roemenië nauwelijks 5% haalde. Ter vergelijking: alleen al in de periode januari – april 2021 exporteerde het veel kleinere wijnland Georgië (49.000 ha/2019) voor ruim 57 miljoen euro.
Waarom verkoopt Roemenië zo weinig vin in het buitenland? En waarom koopt niemand Roemeense wijn?
Eeuwenoude traditie verdwijnen
De heersende mening is dat dat ontstaan is in de tijd van het communistische regiem van Nicolae Ceaușescu. Kwantiteit ging boven kwaliteit; met een slecht imago als gevolg. De staat nam de wijnproductie over waardoor eeuwenoude technieken en (familie)tradities van wijnmaken verloren gingen. De staat onteigende wijngaarden en sommige wijnboeren zijn nu nog steeds bezig hun land terug te krijgen. Waarschijnlijk een van de redenen waarom niemand Roemeense wijn koopt.
Volgens professor Dr. Paul Taylor, internationale marketingexpert wijnmarketing en wijnhandel aan de Duitse Hochschule Furtwangen University, zijn de honderdduizenden postzegelwijngaarden – vaak ter grootte van een zwembad – moeilijk efficiënt en winstgevend te maken.
Terug naar de top
Nadat Roemenië in 2007 toetrad tot de EU emigreerden veel wijnboeren naar Italië, Spanje en Duitsland. Daardoor ontstond een nijpend tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Bijna 20 procent van de Roemeense bevolking in de werkende leeftijd woont in het buitenland, voornamelijk in West-Europa.
Toch is er toekomst voor de Roemeense wijnbouw. Sinds 2013 krijgt het land voor de wijnindustrie zo’n 45 miljoen euro subsidie vanuit Brussel. Dat wordt voornamelijk besteed aan herbeplanting van de wijngaarden. Bedrijven bieden wijnreizen aan voor binnen- en buitenlandse toeristen. Veelal tegen een fractie van de kosten van gelijkwaardige ervaringen in Frankrijk of Italië. Verder kunnen boutique-wijnmakers hogere prijzen vragen voor hun wijnen. De extra opbrengsten investeren de staat en ondernemers in de terugkeer van Roemenië als land met een high-end wijnmarkt.
Bronnen:
1 gedachte over “Waarom niemand Roemeense wijn koopt, maar er wel toekomst is”