Coating op druiven tegen rook redt wijn

Een nieuwe studie van de Oregon State University toont aan dat een spraycoating voor druiven veelbelovend is in de strijd tegen de invloed van rook van bosbranden op wijn. Deze innovatie komt waarschijnlijk de komende jaren beschikbaar om druiven te beschermen tegen de schadelijke effecten van rook. Elizabeth Tomasino, universitair hoofddocent oenologie aan de Oregon State, benadrukt het potentieel van deze coating. Het helpt de wijnindustrie met de toenemende problematiek van bosbranden, wereldwijd.

Pinot Noir

Het voor het onderzoek gebruikte druivenras is Pinot Noir. Logisch, want met een aanplant van 60% in de staat Oregon is het de meest voorkomende druif. Dat de druif het in de westelijke staat zo goed doet, komt door het relatief koele klimaat. Willamette Valley, waar de Pinot Noir het meeste voorkomt, is omgeven door hoge bergketens in het oosten (Cascade Range), het westen (Oregon Coast Range) en het zuiden (Calapooya Mountains) van de vallei. Nog een reden om de Pinot Noir te gebruiken is de dunne schil van dit beroemde ras. Rook heeft daardoor eerder ‘grip’ op het sap.

Spuiten tegen rooksmaak redt wijn
Vineyard and smoke – credits Sheila Sund

De urgentie van deze ontwikkeling werd duidelijk na de bosbranden in september 2020, die een significante impact hadden op de kwaliteit van druiven in Oregon, Washington, Californië en Brits-Columbia. De gevolgen waren meer dan $3 miljard aan verliezen voor de wijnindustrie. De onderzoekers, geleid door Yanyun Zhao, richtten zich op drie vluchtige fenolen die bijdragen aan de rooksmaak in druiven. Ze ontwikkelden een coating op basis van cellulose nanovezels met chitosan en β-cyclodextrine, die de opname van schadelijke rookverbindingen door de druiven kan blokkeren of vangen, afhankelijk van de formulering.

Niet afwassen

Het onderscheid tussen blokkeren en vangen is cruciaal. Blokkeren voorkomt dat de druiven de fenolverbindingen opnemen zonder dat de coating voor de wijnbereiding moet worden verwijderd. Vangen betekent dat de coating de verbindingen absorbeert en dus voor de wijnbereiding moet worden afgewassen. Het uiteindelijke doel is een coating te ontwikkelen die kan blijven zitten; wat tijd, geld en water bespaart.

De ontwikkeling van de coatings is een uitdaging vanwege de verschillende chemische structuren van de fenolen. Desondanks hebben twee jaar van toepassingsstudies in de wijngaard aangetoond dat de coatings de groei en kwaliteit van de druiven niet beïnvloeden. Momenteel vindt een kwaliteitsanalyse plaats van wijn die is geproduceerd van druiven die met de coating zijn behandeld.

Als deze spraycoating commercieel beschikbaar komt, kan het een belangrijke doorbraak betekenen in de zoektocht naar effectieve methoden om druiven te beschermen tegen de gevolgen van rook. Dit onderzoek biedt een sprankje hoop voor de wijnindustrie, die steeds vaker te maken krijgt met de uitdagingen van klimaatverandering en natuurbranden.

Bron: Phys.org Spray coating for grapes shows promise in battle between wildfire smoke and wine


Gerelateerde berichten

Print Friendly, PDF & Email